FT: Україна і Янукович уклали "погану угоду" з Москвою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Україна і Янукович уклали "погану угоду" з Москвою

Казна та Політика
679
Підписання Україною угоди про продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ в обмін на зниження ціни на газ на 30% назване аналітиками Financial Times "поганою угодою".
На думку журналістів видання, Україна не буде справді незалежною, поки вона не зможе проводити свою власну іноземну політику, а присутність російського флоту гарантує, що вонп не буде мати цієї можливості кілька десятиліть.
Крім того, президент Віктор Янукович може бути не правий щодо потенційних вигід від угоди з Росією. Він повинен був спробувати зменшити попит на газ, а не зменшити вартість поставок. Україна є одним з найбільших споживачів цього ресурсу. Вона споживає газу на $900 млн. на місяць у зимовий час - в 3 рази більше, ніж сусідня Польща. Модернізація інфраструктури дозволила б заощадити набагато більше, ніж від 30-відсоткове зниження ціни поставок.
Видання підсумовує, що Янукович ще не навчився правильно балансувати між Росією і Заходом, вибравши найгірший час для переговорів з Москвою. Український президент повинен був почати з розвитку сильних сторін: скорочення залежності від дешевого газу, створення більш ефективної системи управління та проведення економічних реформ для отримання допомоги з боку Міжнародного валютного фонду і Європейського Союзу.
Продовження оренди російської бази робить зворотне: воно збільшує слабкість України і збільшує її залежність від енергоресурсів сусіда. Це дає Януковичу менше можливостей для маневру в його майбутніх відносинах з Москвою і Заходом.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас