Експерт: Фондові ринки обвалилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Фондові ринки обвалилися

Фондовий ринок
2613
Світові фондові і сировинні ринки у вівторок обвалилися на пониженні суверенних кредитних рейтингів Греції і Португалії.
Про це сказав стратег компанії Astrum Investment Management Костянтин Литвин.
Він відзначив, що рейтингове агентство Standard & Poors знизило рейтинг Греції до "сміттєвого рівня" і залишило негативний прогноз, а також понизило рейтинг Португалії на два рівні з "A+" до "A-". В результаті прибутковість дворічних паперів Греції злетіла до 16,5%, Португалії - до 4,8%. Прибутковість по десятирічних паперах Португалії підскочила до найвищого рівня з 1998 року, 5,7%. В Греції і грецьких банків зараз спостерігається криза ліквідності, тому Євросоюз, ймовірно, надасть грошову допомогу країні протягом наступних двох тижнів, інакше Греція оголосить технічний дефолт, не сплативши 8 млрд. євро по своїх боргових зобов'язаннях 8 травня.
За словами стратега, ЄС зараз працює над налагодженням механізму роботи з подібними ситуаціями, які спостерігаються не лише в Греції, але і в Італії, Португалії, Іспанії та Ірландії. Європейському Союзу доведеться дати Греції 45 млрд. євро для покриття поточних потреб, проте підтримувати на плаву доведеться ще чотири країни в разі відмови боргових ринків у подальших запозиченнях цим країнам по доходностях, які ці країни готові платити. З кожним днем все реальнішою стає перспектива реструктуризації суверенних боргів Греції, яких налічується понад 300 млрд. євро. В разі реструктуризації тримачі цих паперів - в основному європейські банки, зазнають великих втрат, оскільки зможуть повернути лише 30-50% від номіналу. У грошовому вираженні це означає, що інвестори можуть втратити 150-200 млрд. євро.
Як повідомив Литвин, за підсумками вчорашніх торгів індекс DJIA знизився на 1,9% до 10992 пунктів, а індекс S&P 500 впав на 2,3% до 1183 пунктів. Європейські ринки закрилися в глибоких мінусах, індекс DJ Stoxx 600 впав на 3,1% до 261 пункту. Ціни на нафту впали на 1,8 долара - до 82,4 долара за барель WTI в торгах на NYMEX. Падіння ринків може продовжитися ще декілька сесій, поки ЄС не надасть грошову допомогу Греції для запобігання посилюванню кризи і технічному дефолту.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас