Держфінпослуг України пропонує ввести дворівневу систему кредитної кооперації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг України пропонує ввести дворівневу систему кредитної кооперації

Кредит&Депозит
856
Система кредитної кооперації в Україні має бути дворівневою.
Така норма закладена в новий проект Концепції розвитку кредитної кооперації, текст якої оприлюднений на сайті Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг).
До першого рівня системи кредитної кооперації належать кредитні спілки (КС), створені за ознакою членства, - адміністративно-територіальна одиниця України. Ознакою членства також може бути приналежність засновників (членів) КС до однієї професійної спілки, об'єднання професійних спілок, іншої громадської або релігійної організації, спільного місця роботи або навчання.
Кредитні спілки мають право надавати фінансові послуги фізичним особам як членам спілки, так і клієнтам. Вони також мають право об'єднуватися в асоціації кредитних спілок і бути членами об'єднаних кредитних спілок.
До другого рівня системи кредитної кооперації належать об'єднані кредитні спілки і спеціалізовані установи другого рівня або центральний кооперативний банк, що забезпечує можливість доступу кредитних спілок до фінансових ресурсів як шляхом перерозподілу в рамках системи кредитної кооперації, так і залучення відповідних ресурсів із зовнішніх джерел.
Учасники другого рівня системи кредитної кооперації забезпечують доступ КС до фінансових ресурсів в разі наявності проблем з ліквідністю і платоспроможністю.
Об'єднані кредитні спілки мають право виключати зі своїх лав членів у порядку і на підставах, вичерпний перелік яких буде визначений законом.
Згідно з проектом, організаційна інтеграція системи кредитної кооперації забезпечується формуванням асоціацій кредитних спілок. КС, які мають намір отримати ліцензію на залучення вкладів (вкладів) на депозитні рахунки, мають бути членами саморегульованої асоціації кредитних спілок.
Крім того, в проекті концепції відзначається, що одним з пріоритетних напрямів розвитку системи кредитної кооперації є забезпечення кредитними спілками на належному рівні системи внутрішнього контролю за їх діяльністю як з боку органів управління, так і з боку самих членів кредитних спілок, а також забезпечення відвертості й достовірності інформації, що надається, своїм членам і клієнтам, забезпечення якісних аудиторських перевірок.
З метою захисту членів і клієнтів КС необхідно передбачити, що спори по кредитних і депозитних договорах, укладених між кредитною спілкою і фізичними особами, можуть розглядатися лише третейським судом, створеним асоціацією кредитних спілок.
В проекті концепції пропонується закріпити норму, відповідно до якої участь у Фонді гарантування вкладів для кредитних спілок, що мають право здійснювати діяльність по залученню внесків (вкладів) на депозитні рахунки, є обов'язковим. В разі, якщо кредитна спілка прийняла рішення страхувати відповідальність по неповерненню вкладів (депозитів), вона має оприлюднити цю інформацію, а також роз'яснити своїм членам, що є страховим випадком і порядок отримання страхового відшкодування.
Згідно з документом, подальший розвиток КС має супроводжуватися підвищенням якості аудиторських послуг і зміною підходу до проведення аудиту. Зокрема, аудитор (аудиторська фірма) має оприлюднити результати перевірки на загальних зборах кредитної спілки і проконтролювати усунення виявлених недоліків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас