ДПАУ планує додатково залучити з тіньової економіки в квітні 8 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ планує додатково залучити з тіньової економіки в квітні 8 млрд грн

Казна та Політика
1217
Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) планує під час операції "Бюджет" додатково залучити з тіньової економіки у квітні 8 млрд грн. Про це повідомив під час засідання ДПА та Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) перший заступник начальника головного управління податкової міліції Юрій Атаманюк, передає кореспондент "РБК-Україна".
За словами Атаманюка, ДПА проводить операцію "Бюджет", затверджену головою ДПА 5 квітня. Працівники ДПА розробили 10 критеріїв ризиків.
"Наприклад, підприємство знаходиться в розшуку або за його фінансово-господарської діяльності валові доходи та валові витрати досягають 100 млн грн і за рахунком є 10 тис. найменувань продукції. Воно не може бути нормальним підприємством", - зазначив Атаманюк.
За його словами, в ході аналізу виділені 3 категорії платників. Першою категорією є ті платники, з якими податкова намагається співпрацювати, не висуваючи додаткових вимог, друга - підприємства-вигодонабувачі, що використовують схеми мінімізації, і третя категорія - підприємства підвищеного ризику, або фіктивні фірми.
"У нас було таке поняття як податкова яма і в різні часи різні назви, це вигодоформуючі підприємства, ті, які роблять перепад цін, які формують штучний податок на додану вартість, які торгують цим податком", - зазначив Атаманюк.
Він підкреслив, що за цими критеріями ризику податкова в автоматичному режимі відібрала 27,7 тис. платників, саме цим підприємствам приділяється найбільша увага.
В той же час, у квітні ц.р. за рахунок роботи податкової міліції та податкового аудиту ДПА не дали можливість сформувати 6 млрд грн податкового кредиту - тоді як у минулому році було сформовано 7,7 млрд грн податкового кредиту, цього року цифра склала 1,7 млрд грн.
Нагадаємо, 24 березня ц.р. Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що податкова повинна буде перевірити всі заявки на предмет реального експорту. На його думку, нинішній обсяг заявок на відшкодування ПДВ, який складає 25 млрд грн, є нереальним і завищеним, оскільки на сьогодні немає таких обсягів експорту.
У той же час прем'єр додав, що держава планує з 1 липня 2010 р. відшкодовувати ПДВ автоматично. Він також відзначив, що буде модернізована і спрощена податкова система в державі. Так, з 1 січня 2011 р. податки в Україні будуть знижені, але уряд доб'ється того, щоб вони сплачувалися справедливо і в повному обсязі.
Відзначимо, за даними ДПА, оприлюдненими наприкінці лютого 2010 р., до зведеного бюджету України в 2009 р. надійшло 171,8 млрд грн податкових платежів.
Говорячи про збір платежів на 2010 р., Сергій Буряк котрий був у той час головою ДПА відзначив, що він попередньо визначений у сумі 150,6 млрд грн (без урахування зборів до місцевих бюджетів).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас