Президенту куплять літак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президенту куплять літак

Казна та Політика
821
Держава вирішила тимчасово згорнути програму закупівлі техніки вітчизняного виробництва на умовах фінансового лізингу. Законом про бюджет на покупку літаків в лізинг виділено 100 млн. грн. із запитаних 590 млн. грн., та й ті - для придбання президентського Airbus.
Непряме дотування програм літакобудування шляхом перерахування коштів з держбюджету на рахунки державної лізингової компанії тимчасово припинено. У прийнятому вчора законі про бюджет на 2010 р. передбачено виділення 100 млн. грн. з формулюванням "придбання літаків на умовах фінансового лізингу".
Проте, як повідомили в ДП "Лізингтехтранс" (традиційний одержувач коштів для закупівлі льотної техніки в авіабудівних заводів), розпорядником цих грошей виступить інша структура. "Ми запрошували в Мінфіну, і нам повідомили, що кошти виділяються ДУСі (Державне управління справами президента.- "i"). За нашою інформацією, на ці гроші планується взяти в лізинг президентський Airbus для ДАП "Україна", - розповів директор з зовнішньоекономічної діяльності "Лізингтехтрансу" Роман Радченко.
В Державному авіаційному підприємстві "Україна", яке забезпечує авіаперевезення перших осіб держави, відмовилися від коментарів.
Як стверджує Радченко, доля фінансування лізингу вітчизняної авіатехніки вчора вирішувалася в останню мить. "Ми направляли запит про виділення цього року в бюджеті 334 млн. грн. для добудови літаків Ан-148 і 256 млн. грн. для закупівлі Ан-140. У проекті закону про бюджет такі статті були відсутні. Проте перед самим голосуванням розглядався варіант внесення поправки на суму 300 млн. грн. із Стабфонду для нашого підприємства", - відзначають в "Лізингтехтрансі".
За словами першого заступника глави комітету з питань бюджету Верховної Ради Володимира Макєєнка, на етапі голосування за постанову про прийняття за основу і в цілому закону про держбюджет такої поправки документ не містив. До моменту підготовки матеріалу прийнятий вчора закон ще не був опублікований.
Судячи з усього, програма закупівлі вітчизняних літаків за бюджетні гроші не функціонуватиме вже другий рік поспіль. У 2009 р. для ДП "Лізингтехтранс" бюджет передбачав виділення 143,2 млн. грн..: ці гроші підприємство мало заплатити заводам "Авіант" і ХДАВП за постачання літаків Ан-148 і Ан-140. Проте гроші так і не надійшли, і літаки не були куплені.
Відмітимо, в проекті бюджету-2010 серед надходжень була стаття "повернення коштів, наданих для здійснення операцій фінансового лізингу авіатехніки" на суму 10,8 млн. грн. Доля решти грошей, що призначалися "Лізингтехтрансу", поки залишається неясною.
Справедливості ради варто відзначити, що раніше кошти від головного покупця - "Лізингтехтрансу" - надходили на заводи швидше, ніж ті могли виробляти літаки. Зараз на "Авіанті" йде добудова третього серійного екземпляра Ан-148, який в числі ще чотирьох аналогічних суден був законтрактований і повністю сплачений лізинговою компанією ще в 2007 р. Всі терміни по цьому контракту вже пройшли (постачання останнього літака мало відбутися в 2009 р.). За словами виробників, до кінця року вдасться підняти в повітря лише два з трьох замовлених літаків, що залишилися, - з часу оплати їх собівартість вже встигла істотно зрости.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас