Шматко: Газпрому як і раніше цікаво працювати на роздрібному ринку газу України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шматко: Газпрому як і раніше цікаво працювати на роздрібному ринку газу України

Казна та Політика
245
Росія як і раніше зацікавлена в роботі на роздрібному ринку газу в Україні, заявив журналістам міністр енергетики РФ Сергій Шматко.
"Без сумніву, нам цікавий вихід на роздрібний ринок України", - сказав він.
Він нагадав, що в "Газпрому" в Україні присутнє 100%-не дочірнє підприємство "Газпром збут Україна". За словами міністра, через цю "дочку" розглядалася можливість постачання частини російського газу. "Ми планували, що певні обсяги газу, що поставляється в Україну із знижкою, можуть піти через цю "дочку", - сказав він.
Шматко підкреслив, що це буде вигідно як для України, яка отримуватиме дешевий газ, так і для "Газпрому", в якого з'явиться можливість розширити свою мережу і вийти на роздрібний ринок цієї країни.
В той же час, підкреслив міністр, питання про присутність "Газпрому" на роздрібному ринку газу України не було умовою Росії при укладанні угод з Україною. "Важливо підкреслити, що ця пропозиція аж ніяк не є умовою (угоди з Україною), це деяка переговорна позиція", - сказав він.
Міністр також додав, що Україна також обговорює можливість активізації роботи спільного консорціуму з будівництва нових ділянок газопроводів в газотранспортній системі України. "У нас є міжнародний консорціум по управлінню при створенні нових ділянок газопроводів. На цій базі ми могли б розвернути тему по модернізації і транзиту газу. Зараз прийнято рішення, що ми цей консорціум (з будівництва нових ділянок газопроводів) оживляємо", - сказав він.
При цьому міністр уточнив, що відомства Росії і України готують план по перспективному розвитку цього консорціуму.
Як повідомлялося раніше, "Газпром" 3 квітня 2008 року зареєстрував в Україні дочірню компанію "Газпром збут Україна" в рамках реалізації нової російсько-української угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня 2008 року.
"Газпром збут Україна" в 2009 році поставив українським промисловим споживачам 2,1 млрд кубометрів природного газу. У 2010 році компанія розраховує поставити українським промпідприємствам 3-3,5 млрд кубометрів газу, при цьому в першому кварталі поточного року "Газпром збут Україна" поставив близько 900 млн кубометрів газу. Минулого тижня Національна комісія регулювання електроенергетики України прийняла рішення видати ТОВ "Газпром збут Україна" ліцензію строком на 5 років на постачання газу за нерегульованим тарифом в обсязі до 7,5 млрд кубометрів на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас