"Ъ": Бюджет не може повністю задовольнити потреби силових структур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бюджет не може повністю задовольнити потреби силових структур

Казна та Політика
849
На сайті Верховної ради був оприлюднений текст проекту державного бюджету на 2010 рік. Відповідно до документа в поточному році фінансування всіх силових відомств збільшиться в порівнянні з попереднім роком, хоча й мало.
На потреби Міноборони в 2010 році передбачено 13,47 млрд грн. З них 8,8 млрд грн. складуть кошти загального фонду і 4,66 млрд грн. - спеціального, який наповнюватиметься за рахунок фінансово-економічної діяльності самого міністерства. Порівняно з попереднім роком, витрати Міноборони пропонується збільшити на 1,8 млрд грн. (у 2009 році відомству виділили 11,65 млрд грн.).
Варто зазначити, що передбачена проектом бюджету сума практично на третину менша від тієї, яку раніше в Міноборони називали мінімально необхідною. Попередній глава відомства Валерій Іващенко і нинішній міністр оборони Михайло Єжель заявляли, що збройні сили потребують фінансування на рівні 19 млрд грн.
З цим погоджувалися і в профільному парламентському комітеті. "13 млрд грн. не вистачить навіть на мінімальне фінансування збройних сил", - говорив глава підкомітету з питань військової безпеки і оборони Олександр Кузьмук. На закупівлю і модернізацію озброєння пропонується виділити майже 666 млн грн., правда, заробляти на переозброєння міністерство мусить практично самостійно - в загальному фонді бюджету на ці потреби передбачено всього трохи більше 7 млн грн.
Витрати на утримання Міністерства внутрішніх справ цього року передбачені у розмірі 11,973 млрд грн. (з них спецфонд - 2,127 млрд грн.). Фінансування МВС в порівнянні з попереднім роком зросте на 808 млн грн. Незначне збільшення витрат в поточному році заплановане для Генпрокуратури і Служби безпеки. Так, на фінансування Генпрокуратури в 2010 році передбачено 1,237 млрд грн. (спецфонд - 1,3 млн грн.), що на 270 млн грн. більше, ніж в попередньому році. Витрати СБУ планується збільшити на 377 млн грн. - до 2,43 млрд грн. (спецфонд - 82 млн грн.).
Із цих коштів, наприклад, близько 5 млн грн. виділяється на боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, 2 млн грн. - на боротьбу з тероризмом. Приблизно стільки ж - 1,7 млн грн. - закладено в бюджеті на оздоровлення співробітників Служби зовнішньої розвідки (СЗР). Назвати ці суми достатніми не можна. Так, раніше під час обговорення проекту бюджету на засіданні комітету Верховної ради з питань національної безпеки і оборони тодішня заступник глави СБУ Світлана Нєжнова заявила, що потреби Служби безпеки складають 6 млрд грн.
В силових відомствах до виділених їм бюджетів ставляться з розумінням. "В цілому бюджет більший від того, який був у нас в 2009 році, але не набагато. Звичайно, ми подавали інші цифри - близько 2 млрд грн., - сказав заступник генпрокурора Євген Блажівський. - На найнеобхідніші витрати - на зарплату, невеликі премії - 1 млрд грн. буде достатньо, але для якогось розвитку - замало. Але ми розуміємо, що фінансова ситуація в країні не дуже хороша, тому виходитимемо з того, що є".
Проектом держбюджету зафіксовано і незначне збільшення фінансування розвідки. Для СЗР в бюджеті на 2010 рік передбачено 391 млн грн. (спецфонд - 3,7 млн грн.), що на 42 млн грн. більше, ніж в попередньому році. Бюджет Головного управління розвідки Міноборони в порівнянні з попереднім роком збільшиться на 62 млн грн.: цього року відомству виділено 388 млн грн. (спецфонд - 6 млн грн.). Примітно, що фінансування Управління держохорони збільшиться навіть більше, ніж СВР, - на 54 млн грн.: бюджет управління на поточний рік складе 245 млн грн. (у попередньому році - 191 млн грн.), при цьому фінансування відомства в повному обсязі заплановане із загального фонду.
В парламентському комітеті з питань національної безпеки і оборони вважають закладені до бюджету суми недостатніми. Секретар комітету Юрій Самойленко (Партія регіонів) заявив, що завтра відбудеться засідання комітету, на якому депутати мають намір сформулювати і внести поправки до бюджету в частині збільшення фінансування силових відомств.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас