"Ъ": Пенсіонерів позбавлять валютних доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пенсіонерів позбавлять валютних доходів

Валюта
11656
Кабінет міністрів запропонував Верховній раді з 1 липня скасувати збір до Пенсійного фонду (ПФУ) з безготівкових валютообмінних операцій, що становить зараз 0,5% від обсягу операції. Ця норма міститься в проекті закону №6000 "Про державний бюджет України на 2010 рік". Як раніше повідомлялося, на початку року ПФУ добився підвищення відрахувань з валютообмінних операцій з 0,2%, що діяли в 2009 році, до 0,5%. У відомстві послалися на п. 6 ст. 4 закони "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", який з 2008 року зобов'язав юридичних і фізичних осіб платити до фонду збір у розмірі 0,5% при проведенні валютообмінних операцій.
Збір з безготівкових валютних операцій був введений в 1998 році як тимчасова міра. У 2006 році його ставка зменшилася з 1,5% до 1,3%, в 2007-му - до 1%, в 2008-му - до 0,5%, в 2009-му - до 0,2%. Скасування збору вимагає Міжнародний валютний фонд.
В ПФУ вчора не змогли прокоментувати ініціативу Кабміну, відзначивши, що фонд лише виплачує гроші, а управляє ними Міністерство праці і соціальної політики. "Це загальна думка членів уряду. Завдяки закону про підвищення соцстандартів всі пенсіонери і так отримають підвищені пенсії", - сказав прес-секретар міністерства Михайло Кухар. Він не зміг повідомити, як ПФУ, дефіцит якого в 2010 році досягне 30 млрд грн., компенсує недоотримані доходи (план на 2009 рік складав 1,21 млрд грн.). У Нацбанку теж задоволені скасуванням додаткових відрахувань. "Ми завжди були проти підвищення збору, оскільки це автоматично підвищує вартість валюти. За останніх стабільних умов його скасування може дещо здешевити іноземну валюту для населення", - відзначило джерело в департаменті валютного регулювання НБУ.
Банкіри вважають, що скасування збору в ПФУ понизить вартість валюти для клієнтів. "Зараз банки не мають права купувати валюту в свою валютну позицію. Але скасування збору має активізувати клієнтський попит. Витрати клієнтів зменшаться, оскільки плата клієнта до фонду в п'ять-шість разів вища, ніж банківська комісія за операцію", - говорить дилер одного з банків з іноземним капіталом. Скасування збору знизить ціну валюти на готівковому ринку і наблизить її курс до міжбанківських котирувань.
"Скасування збору позитивне, цей рудимент треба було давно скасувати. Він з'явився в 1998 році для наповнення бюджету і пережив не один уряд. Збір вбиває всю ліквідність, після скасування звузиться спред між котируваннями і зменшиться різниця між курсами на готівковому і безготівковому ринках, - вважає незалежний експерт Фелікс Інденбаум. - В той же час скасування збору дозволить проводити спекуляції - зараз він стримує можливість заробітку на коливаннях курсів валют".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас