Український ринок акцій почав тиждень на "бичачих" настроях, орієнтуючись на зовнішню кон'юнктуру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій почав тиждень на "бичачих" настроях, орієнтуючись на зовнішню кон'юнктуру

Фондовий ринок
172
Український ринок акцій в понеділок продемонстрував упевнене зростання, орієнтуючись на позитивну зовнішню кон'юнктуру, основними драйверами виступили акції банків. За підсумками дня індекс "Української біржі" зріс на 1,27% - до 2599,42 пункту, індекс ПФТС - на 1,05%, до 1026,54 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Пилипенко, до відкриття українського ринку склався позитивний зовнішній фон. Зокрема, американські майданчики напередодні закрилися помірним зростанням на даних про продаж новобудов у США, які продемонстрували максимальне за останні п'ять років зростання в березні, а також сприятливих показниках обсягів замовлень на товари тривалого користування.
За словами експерта, оскільки азіатські, російські і європейські біржі також фіксували зростання основних індексів, торгівельний день в Україні почався в "зеленій зоні". В той же час, додав Пилипенко, в перші години торгів ринок продемонстрував слабку активність трейдерів і невпевненість у напрямі руху котирувань: деякі емітенти перейшли в негативну зону.
Проте ближче до завершення сесії на ринку активізувалися покупки завдяки виходу сильної звітності американських Caterpillar і BlackRock. Також ринок підтримала заява Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) про готовність виділити Україні в 2010 році понад $1 млрд інвестицій.
За словами Пилипенка, американський ринок в понеділок відкрився різноспрямовано, що не вносить ясності в перспективи завтрашньої торгівельної сесії. "Сезон корпоративної звітності США близький до завершення, а відсутність важливої макростатистики передбачає спокійний рух як на глобальних майданчиках, так і на українському ринку", - прогнозує він.
За оцінкою глави департаменту торгівлі інвесткомпанії "БГ Капітал" Вадима Самара, швидше за все, у вівторок торги на локальному майданчику будуть проходити в "зеленій зоні". При цьому він відзначає, що на їх рух може вплинути виступ президента ЄЦБ Жана-Клода Тріше.
Крім того, гравці чекають у вівторок виходу даних щодо індикатора упевненості споживачів в США і Німеччині, статистики щодо балансу роздрібних продажів у Великобританії і Японії.
На думку спеціаліста інвестгрупи "Сократ" Валерії Коцур, в цілому на поточному тижні торговці продовжать стежити за долею Греції, а також корпоративною звітністю і статданими із США, де великий блок макроекономічної статистики вийде в п'ятницю, включаючи оцінки зростання ВВП в першому кварталі.
На УБ найбільш активну динаміку зростання продемонстрували акції банківського сектора: Райффайзен Банку Аваль (+7,45%), Укрсоцбанку (+3,37%), банка "Форум" (+1,16%).
Як відзначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, зростання банківського сектора зумовлене чеканнями стосовно відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом і найближчим затвердженням державного бюджету на поточний рік. При цьому зростання відбувалося на тлі повідомлення, що міжнародне рейтингове агентство Moody’s, швидше за все, збереже негативний прогноз для банківської системи України на 2010 рік, що було повністю проігноровано учасниками торгів.
Крім того, як відзначив Пилипенко, на новинах про отримання фінансування на будівництво Подільського моста в Києві акції "Мостобуду" додали 6,93%.
З "блакитних фішок" подешевшали акції Авдіївського (-0,8%) і Ясиновського (-0,18%) коксохімічних заводів, а також Сумського НВО ім. Фрунзе (-0,07%).
Стабільно для останніх торгівельних сесій лідером за обсягом торгів є Авдіївський коксохімічний завод - 10 млн грн.
На УБ обсяг торгів акціями склав 63,4 млн грн.
На ПФТС в понеділок обсяг торгів акціями склав 16,1 млн грн. У лідерах за обсягом торгів виявилися акції "Центренерго", Нижньодніпровського трубного заводу, "Донбасенерго" і "Дніпроенерго".
Як повідомила трейдер інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, на іноземних ринках українські акції торгувалися зі змішаною динамікою. Акції Regal Petroleum знизилися на 4,11%, акції JKX - на 0,52%, тоді як папери Ferrexpo зросли на 3,71%.
Активність торгів українськими акціями була на низькому рівні: незначні обсяги операцій спостерігалися з паперам "Кернел" і "Астарти", а також Миронівського хлібопродукту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас