Економіст відзначає сильний платіжний баланс України в березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст відзначає сильний платіжний баланс України в березні

Казна та Політика
1036
Продажі готівкової валюти і приплив капіталу забезпечили сильний платіжний баланс України в березні 2010 року.
Таку точку зору висловив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
За його словами, в березні 2010 зовнішня торгівля характеризувалася дефіцитом 0,5 млрд. доларів. Експорт в минулому місяці демонстрував потужну динаміку. Зокрема, експорт металопродукції зріс на 31,6% як завдяки зростанню фізичних обсягів експортних постачань, так і завдяки зростанню цін, що продовжується. Проте імпорт також активно зростає, чому сприяє зростання внутрішнього виробництва. Наприклад, зростання попиту металургії на сировину призвело до двократного зростання імпорту вугілля і коксу в місячному вираженні. Це активне зростання імпорту збільшило торгівельний дефіцит на 368 млн. доларів і стало основною причиною, через яку поточний рахунок залишався в березні в області негативних значень.
Як відзначив Блінов, з боку фінансового рахунку березень 2010 року був відмічений двома важливими тенденціями. По-перше, нерезиденти активно заводили капітал в Україну. Компанії небанківського сектора економіки змогли залучити 747 млн. доларів у формі кредитів, що вивело їхній чистий приплив боргів у позитивну зону. При цьому банки залучили короткострокових кредитів на 0,5 млрд. доларів. Це пов'язано із зростанням обсягів експортно-імпортних операцій, що вимагають банківського фінансування.
По-друге, додав аналітик, чистий відплив капіталу в готівкову іноземну валюту став негативним, додавши ще 273 млн. доларів до профіциту фінансового рахунку в березні 2010 року. При цьому чистий приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) був сильним, склавши 508 млн. доларів у березні, причому 57% з цієї суми було сформовано в банківській системі.
У зв'язку з нещодавніми газовими домовленостями між Україною і Росією Блінов переглянув прогноз поточного рахунку в 2010 році з дефіциту в 0,5 млрд. доларів на профіцит в 1 млрд. доларів. При цьому фінансовий рахунок сформує за підсумками 2010 року дефіцит в розмірі лише 0,5 млрд. доларів. Це означає, що платіжний баланс буде нейтральним для курсу гривні, який збережеться на рівні 8,0 грн./дол. протягом цього року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас