Експерти: Новий податок на воду серйозно вдарить по здоров'ю нації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Новий податок на воду серйозно вдарить по здоров'ю нації

Казна та Політика
11298
Близько 4 мільйонів українців не зможуть купувати питну бутильовану воду, а від вживання газованої води будуть змушені відмовитися понад 5 мільйонів осіб. Це станеться, якщо уряд не перегляне свої наміри наповнювати прибуткову частину бюджету за рахунок виробників води. Таку думку висловили експерти на прес-конференції в понеділок.
Прагнучи поповнити державну казну, уряд планує радикально збільшити податок на один з базових ресурсів - питну воду. Згідно проекту закону, підготовленого Кабміном, вартість води, що використовується компаніями при виробництві, збільшиться в 15 разів. Наприклад, виробники питної води замість нинішніх 5,04 грн. за 1 метр кубічний платитимуть 75,6 грн. В результаті, вартість води "на полиці" подорожчає мінімум удвічі.
"Підвищення податку дозволить залучити до бюджету додатково максимум 30 млн. гривень, - підкреслює Ігор Пастух, Президент асоціації виробників бутильованої води. - Невже здоров'я цілої нації уряд оцінює в таку нікчемну суму?"
"Складно собі уявити, щоб, наприклад, в Росії міг виникнути такий законопроект. У них податок на воду в 52 рази менший, ніж той, що зараз діє у нас, і його ставка залишається незмінною впродовж вже багатьох років. Тому російські споживачі мають можливість купувати воду за прийнятною ціною, - вважає Руслан Стельмах, член правління Української асоціації споживачів. - Якщо ж набере чинності підвищення - плата за воду в Україні буде в рази вищою, ніж в будь-якій Європейській країні. І це при тому, що зарплати і рівень життя в цілому там не порівнянний з українським".
Учасники прес-конференції попереджають, що необдумані рішення влади можуть позбавити багато мільйонів людей можливості купувати товар найпершої необхідності. Адже недопустимо навіть розглядати питання про вартість питної води разом з податками на сигарети, бензин або алкоголь. Вода з-під крана через низку обставин є дуже небажаною для повсякденного споживання. Скорочення споживання очищеної води дуже негативно позначиться на загальному рівні стану здоров'я наших громадян.
Найвідчутніше підвищення, вважають експерти, ударить по самих незахищених верствах суспільства - молодих матерях, пенсіонерах, інвалідах, жителях невеликих міст, де зарплати традиційно невисокі. Адже саме для них висока якість питної води є не просто атрибутом комфорту, а життєвою необхідністю, відзначають експерти.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас