Київ просить в МВФ ще 20 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ просить в МВФ ще 20 млрд дол.

Казна та Політика
982
Вашингтон, округ Колумбія. Хмарний ранок. Рух автомобілів вулицею, де розташована будівля Міжнародного валютного фонду, повністю перекрито. Поліцейські на машинах, мотоциклах, велосипедах і навіть конях окупували цілий квартал. По периметру будівлі закриті офіси, магазини і парковки - так проходять щорічні збори світового банку і Міжнародного валютного фонду. Будівля СБ розташована на тій же вулиці, через дорогу.
Напроти центрального входу, в скверику затишно розташувалися на тротуарі і годують білок місцеві жебраки. Друга група завсідників всілася в посольства Мексики - прямо навпроти центрального входу в МВФ. Весняний зліт економічних лідерів всіх країн - звичайне шоу для вашингтонських бомжів.
Міністри, віце-прем'єри, прем'єри і глави центробанків світу сходяться до одного місця - хто як і хто на чому - на шикарних таксі або пішки з сусіднього готелю. Англійська делегація добралася саме так, з картами міста під пахвою, за ними слідом - фінансова делегація з Аргентини. Міністр фінансів Аргентини Амадео Боудоу світиться найщасливішим обличчям і жує цукерки.
Заклопотаний вигляд у міністра фінансів Греції Йоргоса Папаконстантіну - він приїхав по гроші. Втім, не він один. На світлофорі зупинився і задумливо обвів поглядом вашингтонський квартал лідер української групи - віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який приїхав в МВФ з новим проектом меморандуму про співпрацю. Його попутники - глава Нацбанку Володимир Стельмах і ще декілька чиновників. Незмінна фігура делегації - перекладач. Сергій Тігіпко признався, що так і не почав вивчати англійську мову: "Не хочу навіть час гаяти".
У віце-прем'єра маса інших клопотів. Поки над Вашингтоном нависає хмара і наближається дощ, на центральних вулицях Києва парламентська опозиція погрожує відправити у відставку Кабмін за підписання нових "газових" угод і продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму, а український прем'єр Микола Азаров готується зустрічати прем'єра Росії Володимира Путіна - п'ята зустріч сусідів з початку року.
Оновлена співпраця України з Росією загрожує зривом бюджетного процесу. Тим часом, якщо не буде бюджету, МВФ не підпише з Україною новий меморандум і не виділить нашій країні збільшений до $20 млрд. (до вильоту до Вашингтона йшлося про $12 млрд.) багатоярусний кредит в рамках нової програми співпраці строком на два роки. Від цих грошей залежить реалізація більшості передвиборних обіцянок Віктора Януковича, в першу чергу підвищення соціальних стандартів, підтриманих Верховною Радою в кінці минулого року, і не лише.
Члени української делегації зізнаються, що переговори йдуть туго і навряд чи завершаться підписанням меморандуму за підсумками весняного зльоту державних фінансистів. Це ж ясно, судячи з настроїв керівництва фонду. Главі МВФ Домініку Стросс-Кану, незважаючи на нещодавню зустріч з президентом Віктором Януковичем, необхідна пара секунд, щоб сфокусуватися і відшукати в пам'яті точку розташування України на карті світу, а потім відповісти, що поки що рано робити якісь прогнози.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас