Америка повинна усвідомити небезпеку деривативів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америка повинна усвідомити небезпеку деривативів

Казна та Політика
532
Цивільний позов Комісії США з цінних паперів і бірж до Goldman Sachs буде мати далекоглядні наслідки для законопроектів про фінансову реформу, які зараз розглядає Конгрес, відзначає у своїй статті в The Financial Times Джордж Сорос.
Операції Goldman з CDO не приносили ніякого блага суспільству, вважає він. CDO лише "надували" обсяг цінних паперів, забезпечених іпотечними договорами. "Основною метою цієї операції була генерація комісійних і платежів за обслуговування", - вважає автор.
За даними Сороса, роками у великому масштабі створювалося більше CDO категорії ААА, ніж активів категорії ААА, якими ці папери забезпечувалися. В результаті гримнула криза, і збитки склали трильйони доларів.
"Використання деривативів та інших синтетичних інструментів варто регулювати, навіть якщо всі учасники - досвідчені інвестори", - пропонує Сорос. Він пояснює, що деривативи можуть акумулювати приховані дисбаланси в сферах попиту або пропозиції. "Особливо підозріло виглядають кредитні дефолтні свопи", - стверджує Сорос, пояснюючи, що вони можуть використатися, щоб масовано збивати ціни на акції. "Використання цих інструментів варто дозволити лише тим, хто має підлягаючій страховці інвестиції в облігації країни або компанії", - рекомендує він.
Нехай регулятори розбираються в деривативах і синтетичних цінних паперах і забороняють їх створення, якщо не можуть повною мірою обчислити їх системний ризик, радить Сорос. Деривативи, розроблені за замовленням, варто реєструвати в індивідуальному порядку, а регуляторів зобов'язати розбиратися в ризиках, які сполучені із цими деривативами. Але законопроект, розглянутий Конгресом, не містить простої й ефективної вимоги про реєстрації деривативів і синтетичних цінних паперів, підкреслює автор.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас