Ієна все ще на коні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ієна все ще на коні

Валюта
394
Минулого місяця спостерігалися явні ознаки того, що інвестори, яким цікавий прибуток, почнуть масово скидати японську валюту, але нічого подібного поки що не відбувається.
Насправді, події останніх днів свідчать про те, що ризик досі був визначальним чинником руху валют, і ієна, яка вважається надійною валютою, буде у вигідному становищі.
В четвер всі побачили, наскільки пружна японська валюта до поганих новин про економіку Японії, коли агентство Fitch попередило, що суверенний кредитний рейтинг країни під загрозою у зв'язку із зростаючим державним боргом.
Агентство попередило, що суверенний борг Японії наближається до небезпечного рівня на тлі скорочення працездатного населення і поглиблення дефляції, тоді як резервні активи уряду можуть виявитися даремними для захисту від кризи фінансування.
Валова сума державного боргу Японії досягла 201% ВВП і, ймовірно, продовжить зростати, якщо японський прем'єр Юкіо Хатояма (Yukio Hatoyama) не почне контролювати державний бюджет.
Досі Токіо вдавалося брати позики під низькі ставки, приблизно в 1,30% на 10-річні облігації. Це знижує ризик "тимчасових проблем з ліквідністю", але не захищає Японію від глибших проблем.
Тим часом, правляча демократична партія підсилює тиск на Банк Японії, вимагаючи продовження валютного стимулювання економіки.
Незважаючи на це, ієна стійко прийняла удар від агентства Fitch, ніскільки не просівши до долара навіть того дня, коли була опублікована новина.
Можливо, ієна тримається на чеканнях підвищення прогнозу щодо економічного розвитку країни Банком Японії і за рахунок останніх даних про стійке зростання експорту.
Але, швидше за все, її стійкість більше обумовлена чимось окрім нових надій на одужання японської економіки.
За декілька останніх тижнів зміцнилася віра у відновлення глобальної економіки, проте, в той же самий час інвестори все менше і менше стали сподіватися, що Греції удасться уникнути дефолту.
На цьому тижні в Греції почалися переговори країн Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду, а фінансові ринки зараз боятися того, що Греція не встигне отримати фінансову допомогу, аби розрахуватися з боргами.
Все це повернуло страх ланцюгової реакції. Прибутковість грецьких облігацій різко зросла.
В п'ятницю Греція звернулася до своїх сусідів з офіційним проханням про допомогу. Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу (George Papandreou) оголосив про прийняття наданого Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом пакету заходів обсягом 45 млрд. євро, направлених на виведення країни з боргової кризи.
І хоча рішення про виділення допомоги і було погоджено, піде ще багато часу, перш ніж Афіни отримають гроші. Так, канцлер Ангела Меркель заявила, що Греція, що попросила активувати механізм надання їй багатомільярдних позик, не отримає рятівних кредитів, поки не закінчаться переговори з МВФ.
Виділення коштів допомоги має схвалити також парламент Німеччини. Зазвичай на це йдуть місяці, хоча в розпал кризи восени 2008 року законопроект про підтримку банків був ухвалений за чотири дні.
Але ще більше занепокоєння викликають зростаючі спреди прибутковості португальських і іспанських паперів, внаслідок чого вартість кредитів для цих країн збільшується, а разом з нею і ризик, що вони теж не зможуть обслуговувати кредити.
Ці настрої досягли японського ринку. Страхова компанія Ashai Life заявила, що збирається збільшити кількість японських держоблігацій пропорційно кількості євробондів у своєму портфелі у зв'язку із зростаючими спредами.
Тим часом, ієна може отримати додаткову підтримку з Китаю, оскільки гравці дивляться не лише на подальше посилювання монетарної політики, але і на зміцнення китайської валюти.
Перше лише ще більше підштовхне інвесторів убік надійнішу ієну, а останнє на руку Японії і іншим конкурентам Китаю в Азії.
На минулому тижні Індія і Бразилія приєдналися до США, вимагаючи від Китаю відпустити свою національну валюту у вільне плавання якнайскоріше у зв'язку з бурхливим зростанням його економіки.
Валовий внутрішній продукт Китаю зріс в I кварталі на 11,9% в порівнянні з тим же періодом попереднього року, згідно з оприлюдненими в четвер офіційними даними. Це найвищі темпи зростання з часу світової фінансової кризи. Серединний прогноз економістів передбачав зростання ВВП Китаю в I кварталі на 11,5%. У останньому кварталі 2009 року ВВП Китаю зріс на 10,7%.
Окрім Бразилії і Індії є ще інші прибічники ревальвації юаня. Минулого тижня прем'єр-міністр Сінгапуру висловив думку, що світу потрібний сильний юань. Виступаючи у вівторок в Нью-Йорку, глава Банку Японії заявив, що Китай повинен «врешті-решт» відпустити курс національної валюти.
Такі вимоги виникли у зв'язку з тим, що китайська валюта дійсно вибивається із загального ладу. Оскільки курс юаня прив'язаний до долара, який в останні чотири роки сильно просів по відношенню до інших валют, Китай отримав несправедливу конкурентну перевагу.
Поки важко сказати, коли і наскільки Китай повинен ревальвувати юань. Це повністю залежить від уряду країни. Більшість аналітиків, проте, вважають, що це станеться в найближчому майбутньому - можливо, через декілька місяців.
Зараз ієна продовжує зберігати привабливість, особливо, враховуючи, що інвестори не мають наміру до ризику, поки кредитна проблема Греції повністю не вирішиться.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас