Американські сенатори звинувачують рейтингові агентства в несумлінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські сенатори звинувачують рейтингові агентства в несумлінності

176
Згідно з результатами розслідування, проведеними за ініціативою Сенату США, два з провідних рейтингових агентств світу - Moody’s і Standard & Poor’s – перебували під впливом інвестиційних банкірів, які платили експертам привабливі комісійні, пише газета Financial Times.
Комітет з розслідувань Сенату США вивчив листування між менеджерами агентств і банкірами, а також інші документи, і на підставі аналізу дійшов висновку, що банкіри використовували позитивні інвестиційні рейтинги іпотечних цінних паперів або CDO як переваги в переговорах зі своїми клієнтами.
"Рейтингові агентства дозволяли Уолл Стріт впливати на їх аналіз і кидати тінь на свою репутацію незалежних експертів", - говорить глава комітету, сенатор від демократичної партії Карл Левін.
Газета наводить приклад того, як фахівці рейтингових агентств нехтували своєю професійною етикою. У 2007 році одні з аналітиків Moody’s повідомив інвестбанкіру Merrill Lynch, що рейтинг не буде опублікований доти, доки не вирішено питання комісійних. Відповідь банкіра була така: "Ми згодні з переглянутою системою комісійних… за умови, що ви працюватимете з нами надалі і ми спробуємо знайти загальні позиції, звичайно ж, з врахуванням незалежності рейтингових оцінок".
В тому ж році глава кредитного департаменту Moody’s в службовій записці президента агентства Рею МакДенієлу повідомив, що тиск з боку банкірів, емітентів і інвесторів, а також "боротьба за частку ринку" може негативно позначитися на "якості рейтингової оцінки".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас