Молдавія збирається вимагати від Росії 28 млрд дол. за радянську окупацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдавія збирається вимагати від Росії 28 млрд дол. за радянську окупацію

Казна та Політика
453
Державна комісія з вивчення і оцінки тоталітарного комуністичного режиму в Молдавії підрахувала суму збитку, завданого радянською окупацією. Йдеться про суму приблизно $28 млрд. Виплатити її, на думку молдавської сторони, повинна Росія, повідомляє "Незалежна газета" (НГ).
Російська Федерація як правонаступниця Радянського Союзу повинна виплатити Молдавії $27,8 млрд. як компенсацію за шкоду, заподіяну їй в період радянської окупації. Це заявив на прес-конференції в Кишиневі історик В'ячеслав Стевіле, який є членом комісії. Він відзначив, що це рахунок за винищування і депортацію молдавського населення. Стевіле вважає, що, зокрема, збиток від знищення 174 тис. осіб від голоду в 1946-1947 роках складає $15,72 млрд., від депортації 72 тис. жителів - $6,23 млрд., від загибелі 55 тис. жителів на першій лінії німецько-радянського фронту - $5,9 млрд.
"Скільки загиблих воювало в румунських частинах у складі гітлерівських військ, а скільки - в Червоній армії, при цьому не уточнюється. Проте В'ячеслав Стевіле повідомив, що в своїх розрахунках він використовував методики, за якими збиток від радянської окупації розраховувався в країнах Балтії. Він заявив також, що збиток, завданий Молдавії в роки радянської окупації, перевершує розмір збитку Литві (20 млрд. дол.) і Латвії (18,5 млрд. дол.). Стевіле підрахував, що за рахунок вказаної суми компенсації Молдавія могла б безкоштовно споживати російський газ протягом 85 років", - повідомляє НГ.
Втім, в парламенті Молдови говорять, що висновки Стевіле не можна розцінювати як претензії, що вже сформувалися, до Росії, оскільки народні обранці самого звіту комісії в очі не бачили.
"Про те, скільки і чого Росія повинна Молдавії, в Кишиневі говорять починаючи з 90-х років минулого століття. Найпопулярнішим гаслом цього часу був "Перестанемо годувати Росію!" На численних мітингах, які збирав у Кишиневі Народний фронт, його лідери розповідали майбутнім громадянам незалежної Республіки Молдови про те, як країна збагатиться, якщо перестане посилати в російські регіони помідори, інші овочі і фрукти", - нагадує НГ.
Нинішня молдавська влада, першою особою якої є колишній лідер Народного фронту, а тепер один з керівників Ліберальної партії Міхай Гімпу, за сумісництвом спікер парламенту і в.о. президента країни, розуміє, що основний ринок збуту молдавських "дарів природи" - Росія.
"Проте саме за указом Гімпу була створена комісія, якій доручено підняти архіви, зробити розрахунки і виписати рахунок Росії. Що і було зроблено", - зазначає видання.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас