Казахстан вимагає від нафтових компаній BG Group і Eni 2,5 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан вимагає від нафтових компаній BG Group і Eni 2,5 млрд дол.

115
Уряд Казахстану вимагає не менше $2,5 млрд. від нафтового консорціуму на чолі з BG Group Plc. і Eni SpA. На такий крок влада пішла після того, як переговори про вступ держави до проекту Karachaganak Petroleum Operating BV зайшли в безвихідь, повідомляє Bloomberg.
Казахстан прагне отримувати більший дохід від продажу ресурсів, здобутих на родовищах нафти. В даний час Карачаганак є єдиним крупним проектом без державної участі. У свою чергу нафтові компанії намагаються зрозуміти суть претензій з казахстанського боку і врегулювати суперечку мирним шляхом, розповіло в інтерв'ю агентству обізнане джерело.
Уряд країни також прагне усунути багато переваг, що надаються іноземним компаніям чинною угодою про розділ продукції. В середині квітня поточного року консорціум визнав податкові порушення на суму 8,2 млрд. тенге, допущені компанією з 1999 по 2001 рік, і відшкодував Казахстану збиток в повному обсязі. І це не рахуючи численних претензій, пов'язаних з порушенням екологічної обстановки і паспортно-візового режиму співробітників цих компаній.
На думку деяких російських аналітиків, суперечка довкола Карачаганака нагадує конфлікт російського уряду з учасниками проекту "Сахалін-2". В той же час, експерти вказують і на відмінності в ситуації. Хоча Казахстан також може використовувати тактику "залякування" партнерів, він не прагне до отримання повного контролю над цим багатообіцяючим проектом, оскільки сильно залежить від технологій іноземних учасників консорціуму.
Британській BG Group і італійській Eni належить по 32,5% акцій Karachaganak Petroleum Operating, тоді як Chevron Corp. контролює 20% цінних паперів консорціуму. Російський Лукойл володіє 15% акцій СП.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас