"Ъ": Цукор не в нормі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Цукор не в нормі

Аграрний ринок
511
Мінагрополітики запропонувало скасувати один із заходів держрегулювання ринку цукру. Опублікований вчора проект постанови Кабміну передбачає скасування декларування оптово-відпускних цін на цукор, що діяло з 1996 року. Це перша поступка з боку уряду у відповідь на гарантії виробників не підвищувати ціни на продукцію.
Мінагрополітики запропонувало внести зміни до низки постанов Кабінету міністрів, скасувавши декларування цін на цукор, що діяло з 1996 року. Ця норма була введена для заборони зростання цін, але виявилася неефективною, йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови, опублікованої вчора міністерством: "У 2008 і 2009 роках індекс споживчих цін на цукор складав 108,4% і 183,9%. Цінова стабільність залежить від обсягів виробництва і кон'юнктури зовнішнього ринку".
До цих пір щороку на початку сезону цукроваріння виробники подавали в обладміністрації розрахунки собівартості цукру, на підставі яких затверджується його оптово-відпускна ціна для підприємств. "Продаючи цукор за ціною вище затвердженої, виробник ризикував бути оштрафованим", - відзначає виконавчий директор компанії "Укррос" Володимир Григоревський. Проте декларування забирало багато часу і вимагало подачі "невиправдано великого пакету документів", що перешкоджало постачанням продукції на ринок, стверджують в Мінагрополітики.
Компанії все одно продавали цукор за ціною вище задекларованої - завод продавав його торгівельній структурі, яка перепродавала продукцію вже за ринковою ціною, говорять учасники ринку. Крім того, деякі компанії уникали декларування за допомогою зміни назви або організаційно-правової форми.
На підприємствах підтримують пропозицію міністерства. За словами Григоревського, ініціатива з'явилася після зустрічі виробників з віце-прем'єром Віктором Слаутою. Тоді міністерство в обмін на гарантії встановлення оптово-відпускних цін на рівні 6-6,5 тис. грн/т пообіцяло вивчити можливість збільшення квоти на ввезення цукру-сирцю в рамках СОТ. Скасувавши декларування цін, держава збереже можливість регулювати ринок за допомогою Антимонопольного комітету, відзначає директор аналітичного агентства AAA Сергій Наливка. Так, в 2006 році АМКУ оштрафував найбільших виробників на 17,2 млн грн. за змову, яка призвела до подорожчання цукру.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас