"Ъ": Банк ВТБ стане ближчим до Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банк ВТБ стане ближчим до Києва

Казна та Політика
1026
Російський Банк ВТБ має намір збільшити присутність в Україні, зайнявся страховою і інвестиційною діяльністю. Експерти відзначають, що зі зростанням інтересу зарубіжних інвесторів до українських компаній в "ВТБ Капіталу" не буде проблем з клієнтами і конкурентами. Але попереджають, що на українському ринку російським компаніям складно стати лідерами.
Вчора президент-голова правління російського Банку ВТБ Андрій Костін заявив, що в Києві буде створено інвестиційний підрозділ компанії - "ВТБ Капітал". "В Україні під дахом нашого банку ми створимо майданчик інвестиційного банку, - сказав він.- Він працюватиме так само, як в Москві, - спілкуючись з лондонським офісом, оскільки низка підрозділів нашої групи працюють лише в Лондоні".
За словами Костіна, інвестбанкіри українського офісу "ВТБ Капітал" для проведення крупних операцій залучатимуть ресурси лондонського і московського офісів. "Сьогодні, коли в Україні йде масштабна приватизація, в багатьох сферах очікуються операції по злиттю, а також вихід на світові фінансові ринки акціонерного капіталу і цінних паперів з фіксованим доходом, нашим банком може бути зайнята значна ніша", - вважає глава банку.
ВТБ також планує збільшити частку ринку своєї української "дочки". "Нас не лякають збитки, які ми отримали (по МСФО - 59,6 млрд руб), і вважаємо, що рецесія закінчилася, - підкреслив Костін.- Ми підтверджуємо наміри про входження ВТБ Банку до п'ятірки найбільших (зараз 9-е місце по активах) і готові розглядати як органічне його зростання, так і придбання інших установ, аби бізнес розвивався активніше".
Також ВТБ має намір купити в Україні страхову компанію, щоб потім вивести її в топ-5 страхового ринку.
Заява глави Банку ВТБ про вихід інвестбанку в Україну стала несподіванкою для співробітників місцевого підрозділу. "Ми про це почули вперше", - заявили у ВТБ Банку. Ще в жовтні минулого року керівництво російського "ВТБ Капітал" запевняло, що не планує відкривати офіс в Києві і має намір працювати з українськими клієнтами з Москви.
Інвестбанкіри вважають, що на ринку сприятливі умови для появи нового гравця. Керуючий директор ІК Concordе Capital Олександр Шнір відзначає, що інтерес іноземних інвесторів до таких ринків, що розвиваються, як український, дуже високий, і надлишок ліквідності дозволить багатьом емітентам, в першу чергу з аграрного сектора, вдало залучити капітал. "Ми вітаємо появу на ринку професійних гравців, завдяки яким посилиться конкуренція. Це вигідно для емітентів", - говорить президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. На його думку, клієнтами "ВТБ Капіталу" можуть стати російські компанії, які купуватимуть українські активи.
В ренкінгу агентства Cbonds за 2009 рік серед інвестбанків, які організовують операції на міжнародному ринку для емітентів СНД, "ВТБ Капітал" займає перше місце з обсягом залучень в $2,77 млрд і часток ринку 14,74%. "Якщо ВТБ вийде на ринок зі своїми капіталами, ніхто не зможе йому протистояти. Але успіх на одному ринку - не показник для іншого. Ринки України і Росії дуже різні", - підкреслив Олександр Шнір. Банкіри нагадують, що довго ходили чутки про підбір команд в Deutche Bank і Credit Suisse, але ці світові лідери не проявили активності на українському ринку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас