Міністр ЖКГ: Зниження ціни на газ не врятує Київ від підвищення тарифів на житлокомпослуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр ЖКГ: Зниження ціни на газ не врятує Київ від підвищення тарифів на житлокомпослуги

Казна та Політика
554
Зниження ціни на російський газ дозволить не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги для населення в 2010 році в тих населених пунктах, де вони відповідають собівартості, вважає міністр з питань житлово-комунального господарства України Олександр Попов.
"Упевнений, що цього року тарифи на житлово-комунальні послуги не збільшуватимуться. У тих містах, де вони відповідають собівартості тарифів, споживачам хвилюватися не варто, проте там, де тарифи занижені, вони будуть переглянуті", - наводить його словам прес-служба МінЖКГ.
Зокрема, відзначає Попов, рівень тарифів на послуги ЖКГ в Києві на 50% менший від економічно обґрунтованого.
"Тому тут (у столиці) необхідно шукати шляхи вирішення цієї проблеми: або знайти гроші в міському бюджеті і покривати різницю за рахунок муніципалітету, або поступово виходити на економічно обґрунтований рівень. Це актуальна проблема, яка є і в інших містах і регіонах, наприклад в Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській областях", - вважає міністр.
В той же час, на думку Попова, якби домовленості щодо газу з Росією не були досягнуті, то муніципалітетам в Україні довелося б піднімати тарифи в цілому в 2-2,2 разу.
"Це означало б, що квартплата збільшилася б на 300-400 грн. для однокімнатних квартир і на 600 грн. для двокімнатних. Відповідно, ще більше платили б власники трикімнатних квартир. Зрозуміло, що такі ціни для населення України не можна було вводити, тому що люди просто відмовилися б оплачувати, і це, фактично, зруйнувало б економіку житлово-комунального господарства", - вважає Попов.
За прогнозом Попова, нова ціна на газ для України може скласти в поточному році в середньому $210-220 за 1 тис. куб. м.
Як повідомлялося, ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" в середу в Харкові під час робочого візиту президента РФ Дмитра Медвєдєва в Україну підписали доповнення до контракту на постачання природного газу. Платежі за газ НАК "Нафтогаз України" здійснюватиме зі знижкою на величину знижки експортного мита при постачаннях газу на Україну, яка встановлюється урядом РФ. Знижка складе 30% від ціни газу, але не більше $100 за 1 тис. куб. м, і поширюватиметься на об'єми постачань 30 млрд куб. м в 2010 році, і 40 млрд куб. м - в подальші роки.
Коментуючи в четвер досягнуті домовленості, президент України Віктор Янукович заявив, що зниження ціни на газ дозволить не підвищувати його ціни для населення і тарифи на житлово-комунальні послуги в 2010 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас