Промисловці зекономлять на газі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промисловці зекономлять на газі

Енергетика
599
Відомі політичні домовленості про зниження вартості російського газу не викликали великого радісного ажіотажу в промислових колах - тяжка ситуація в області відносин з держказною і держрегуляторами нівелює значення оптимістичних новин.
Досягнуті домовленості щодо здешевлення контрактного російського газу на 30% змусили виробників металу, і особливо виробників азотних добрив, неабияк похвилюватися. Таке враження, що вони досі не повірили в те, що відбувається.
"Думаю, зниження нас не торкнеться. Насправді мене більше непокоїть ПДВ і подорожчання сировини", - із сумом відзначив голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. Йому держава заборгувала станом на кінець березня 2010 р. майже 927 млн. грн. невідшкодованого податку. А тут ще галопуюче дорожчання залізорудного концентрату. У структурі собівартості продукції комбінату, за словами Володимира Бойка, газова складова не перевищує 10% на відміну від азотчиків, для яких газ є сировиною і його частка в собівартості добрив складає від 60% до 90%.
Проте старший аналітик Astrum Investment Management Юрій Рижков вважає, що у металургів немає приводу для песимізму, оскільки, за його розрахунками, економія коштів все ж виходить пристойна. "Завдяки знижці на газ в 2010 р. металурги заощадять в середньому $14 на тонні продукції, що доволі істотно", - говорить він. Виходячи з планів металургів виробити в поточному році 36,2 млн. т прокату, 38,2 млн. т сталі, а також 32,7 млн. т чавуну, до кінця року лише на прокаті економія в секторі складе $402 млн., що не дає підстав для хибної скромності.
Для хіміків таке здешевлення газу взагалі означає прибуткову роботу за підсумками року, не кажучи вже про економію обігових коштів. Так, якби ціна не змінилася, їм довелося б заплатити за енергоресурс $1,7 млрд. протягом року (з врахуванням доставки на завод). В разі здешевлення енергоносія витрати на його закупівлю в другому півріччі знизяться, за розрахунками "ЕІ", не менше ніж на $250 млн.
Нагадаємо, до червня для шести азотних підприємств діє пільгова ціна газу в розмірі $205 за 1 тис. куб. м. Це приблизно на $25 дешевше від нової ціни газу для України за контрактом. Саме тому керівництво хімзаводів не висловлює бурхливого захвату з приводу підписаної поправки. "Для нас це дуже добре, адже ми чекали здешевлення. Проте така ціна нас не влаштовує. Аби ми могли успішно працювати при кон'юнктурі, що складається, газ повинен обходитися нам не дорожче $200 на кордоні", - розповідає президент ЗАТ "Північнодонецьке об'єднання "Азот" Олексій Кунченко. Тому він має намір добиватися продовження до кінця року нинішньої пільгової ціни газу для азотної хімії.
Аналітик інвестиційної компанії "Драгон Кепітал" Тамара Левченко вважає, що лише зараз в азотчиків повинна з'явитися упевненість в багатолітній, стабільній і прибутковій роботі - після внесення коректив до ціни газу. "Нам як аналітикам це дає підстави вважати, що сектор азотних добрив у найближчі п'ять років працюватиме з маржею по EBITDA на рівні 15%. Хімікам це дозволить довантажити потужності, особливо "Стиролу", який понизив виробництво торік до 60%. Також з упевненістю можна говорити, що валова маржа по аміаку до кінця року збережеться на рівні 20%, по карбаміду і селітрі - 10% при середньорічній вартості цих продуктів у розмірі $275 і $220 за т відповідно", - вважає Левченко. Приводом для такого оптимізму є поступове відновлення попиту на внутрішньому ринку, а також очікуване щорічне 2-3%-не зростання споживання добрив в світі. Сильних цінових падінь на продукцію, на її думку, далі чекати не варто.
Напередодні перегляду ціни газу почали зростати котирування азотних підприємств, відзначають аналітики. Серед виробників азотних добрив в Україні до "блакитних фішок" належать лише акції ВАТ "Концерн "Стирол". "Їх вартість за останні два тижні зросла приблизно на 10%. При цьому оголошення нової ціни на газ спровокувало зростання вартості акцій підприємства до 102 грн. за акцію з подальшим закріпленням ціни в межах 98-99 грн. за акцію", - розповідає аналітик інвестиційної групи "ТАСК" Вадим Ємець. На його думку, 30%-не зменшення вартості ціни газу могло привести до збільшення цільової ціни акцій хімпідприємств на 21%. "Проте реальне збільшення цієї ціни складе не більше 15-17%. Це пов'язано з тим, що в третьому кварталі, найімовірніше, будуть скасовані урядові пільги для галузі. Крім того, поки не ясно, яку ціну природного газу встановить для азотної галузі НКРЕ", - роз'яснює аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас