Путін вважає, що продовження перебування ЧФ в Україні обійшлося "дорого" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін вважає, що продовження перебування ЧФ в Україні обійшлося "дорого"

Енергетика
7126
Глава Уряду РФ Володимир Путін схвалює угоди президентів Росії Дмитра Медвєдєва і України Віктора Януковича щодо газу і флоту. Після зустрічі в середу в Харкові, на якій глави держав домовилися про 30% знижки на газ для України і про значну пролонгацію терміну дії російського Чорноморського Флоту, на думку Путіна, можна говорити про "якісний прорив у двосторонніх відносинах". Втім, як відзначив прем'єр, подібна операція - випадок "винятковий". Прем'єр визнав, що Росія зазнає збитків.
"Зрозуміло, що гроші, які Україна недоплатить, а Росія недоотримає, ці гроші залишаться в самій Україні. І з року в рік ця сума накопичуватиметься. Йдеться про десятки мільярдів доларів. І саме ці кошти будуть враховані як плата за перебування російського військового флоту в Севастополі, починаючи з 2017 року. Окрім цього, Росія взяла на себе зобов'язання з 2017 року продовжити оплату перебування нашого флоту вже так званими живими грошима, збільшивши дещо ту суму, яку ми платимо зараз і платитимемо до 2017 року", - констатував Путін.
"Для нас це непросте рішення, непросте тому, що це дорого. І проте, я проситиму і нашу фракцію в Державній Думі, і всіх депутатів Парламенту ратифікувати цю угоду. А Уряд РФ прошу відразу ж після ратифікації подати проект постанови Уряду Російської Федерації про мита", - сказав глава Уряду.
Втім, як дав зрозуміти Путін, вся справа в пріоритетах.
"Головне тут - це навіть не гроші, заощаджені в Україні або втрачені в Росії. Головне - це не газ і навіть не флот, як би все це важливо не було для нашої країни, для України. Головне - це все-таки відносини між двома народами, відносини довіри один до одного, розуміння спільності інтересів і історичних цілей, відчуття ліктя", - заявив російський прем'єр-міністр, відкриваючи вчора засідання російського Уряду.
Путін відзначив, що рішення про продовження перебування російського флоту на 25 років з 2017 року на Україні, "безумовно, відповідає корінним інтересам російського і українського народів".
Російський флот в Криму, за словами прем'єра РФ в Криму, виконує завдання забезпечення безпеки і Росії, і України, і не лише: він бере найактивнішу участь в міжнародних зусиллях з підтримки миру і безпеки. Зокрема, в боротьбі з піратами.
Путін підтвердив, що за знижку на газ Росія заплатить з бюджету.
"Всім добре відомо, це зниження цін на російський газ на $100 доларів з 1000 куб.м для України. При цьому хочу підкреслити, що компанія "Газпром " тут ні до чого, як це не здасться дивним. Ні компанія "Газпром ", ні акціонери компанії від цієї знижки не постраждають. Знижка буде досягнута за рахунок обнулення вивізного митного збору для України. На 30%. Тобто ця знижка буде зроблена за рахунок бюджету Російської Федерації. Ми зробимо це, використовуючи державні, урядові інструменти", - пообіцяв Путін.
Втім, Путін звернув увагу на те, що "це винятковий випадок".
"У нас дуже багато партнерів в енергетиці і в газовій сфері у тому числі. Але у нас немає необхідності - так, як це роблять деякі країни - будувати наші військові бази по всьому світу, там, де у нас є партнери по газу або по інших нашим контрактах. Що стосується Криму, це, повторюю, винятковий випадок. Так склалося історично. І із цього приводу прошу наших партнерів не турбуватися і з аналогічними проханнями до нас не звертатися".
Путін повідомив, що досягнута домовленість і про збільшення постачань нашого природного газу на Україну цього року.
"Це дасть можливість нашим українським партнерам вже цього року, по-перше, заощадити значні кошти, які вони інакше проплатили б Російській Федерації. Цього року це вимірюватиметься приблизно 3 млрд доларів. Наступного року економія для України складе приблизно $4 млрд. Маю на увазі обсяг постачань газу. Безумовно, наші партнери зможуть в повному обсязі закачати газ в підземні сховища, упевнено пройти осінньо-зимовий максимум і забезпечити надійне прокачування російського природного газу європейським споживачам", - обрадував прем'єр.
Домовленості "складатимуть базу нашої майбутньої взаємодії", упевнений Володимир Путін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас