Олександр Пасхавер: "Політика української влади колоніальна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Пасхавер: "Політика української влади колоніальна"

Казна та Політика
1815
Президент центру економічного розвитку Олександр Пасхавер прокоментував K2KNews угоду, укладену напередодні російською і українською владою.
За оцінками відомого економіста, політика заміщення частини орендної вартості бонусними цінами на газ може обернутися для України серйозними проблемами.
"Економічні наслідки непрості. Ми зараз платимо більше, ніж за ринковою ціною, тому, природно, в даній ситуації програють ті підприємства, які використовують газ. Це означає, що в умовах ринкової ціни вони не конкурентоздатні. Таким чином ми робимо хімічні підприємства - виробники добрив, в основному, - потенційно конкурентоспроможними, а далі - вже їхні проблеми.
Далі йдуть металургійні підприємства, потім комунальні, які надають послуги населенню. І далі йде населення. В цілому я б сказав, що коли б не ринкова ціна, то це був би неефективний акт. Неринкова ціна - це факт неповноправних відносин. Тому, по суті, ми просто усунули політичну асиметрію. Звичайно, в рамках вищезгаданих споживачів понад усе виграють підприємці. Далі йдуть ті, хто споживає багато газу серед населення. Їм можна не підвищувати ціни. Про це багато зараз говорять в Україні. Але це можна було б компенсувати дешевшим способом", - заявив Пасхавер.
"Тепер щодо того, яким чином це досягнуто. Я думаю, що в рамках ринкового торгу це можна було б зробити за рахунок потенційного підвищення ціни оренди за чорноморський флот, як на це вказують обидва керівники країн. Але я не можу зрозуміти, який стосунок до цього має продовження самого перебування флоту. До цього моменту договір укладався на сім років, і ми могли б підписати таку саму угоду. Нинішня угода, на мій погляд, стала обміном. Економічні преференції поміняли на політичні - це колоніальна політика. Як, втім, будь-які несиметричні відносини. Таким чином, усередині країни велика частина населення, поза сумнівом, сприйме крок президента як крок людини, яка проводить політику колонізації по відношенню до країни. Я не знаю, наскільки наш президент це розуміє", - аналізує економіст.
"Що вигідніше - знижувати ціну? Чи отримувати до бюджету орендну плату чистими грошима? Звичайно, вигідно отримувати прямо до бюджету, тому що тоді можна підвищити ціни усередині країни, підвищити тим споживачам, які досить легко це витримають, компенсуючи, таким чином, витрати невеликої частини бідних. А ці гроші використовувати найбільш ефективним способом: витратити їх на реформи, на підвищення соціальних стандартів. Загалом, витратити так, як скаже суспільство. А даний принцип перехресної ціни, з яким борються всі держави, в суспільства немає вибору.
Гроші витрачаються однозначно, для інтересів конкретних споживачів. Думаю, саме тому з точки зору економічно рівноправних відносин між двома державами це не краща операція. Я розумію, що успіх уряду може бути в тому, що він може збалансувати бюджет негайно і при цьому не зачіпати чутливих сторін населення. Таким чином, є поточний ефект, я б сказав, поточний політичний ефект. Але угоди між державами, коли вони укладаються з поточного політичного ефекту, як правило, невигідні", - підсумував експерт.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас