"Нафтогаз" залишився без ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" залишився без ліцензії

Енергетика
881
НАК "Нафтогаз України" так і не отримала ліцензію на розробку найбільшого родовища - Сахалінського. Вчора компанія "Девон", яка спор за право його розробки останні декілька років, заявила, що ще в лютому ліцензію отримала приватна компанія "Укрнафтобуріння". У "Нафтогазі" сподіваються, що Кабінет міністрів перегляне своє рішення, проте уряд досі не визначився з позицією в цьому питанні.
Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів №1095-р від 26 серпня 2009 року, ліцензія на Сахалінське родовище була передана "Нафтогазу" строком на 20 років. Проте компанія досі її не отримала, заявив вчора голова правління ЗАТ "Девон", створеного за участю польської PGNiG і "Нафтогазу", Анджей Дізманськи. За його словами, компанія має в своєму розпорядженні інформацію про те, що 5 лютого ліцензію отримала компанія ЗАТ "Укрнафтобуріння". "Компанія отримала цю ліцензію незаконно, більше того, вона не має навіть досвіду нафтогазовидобутку і розвідувальних робіт", - стверджує Анджей Дізманськи. Отримати коментар в Мінприроди і ЗАТ "Укрнафтобуріння" не вдалося - телефонів компанії немає у відкритому доступі.
В "Нафтогазі" підтвердили, що ліцензію компанія так і не отримала. "Ми чули, що "Укрнафтобуріння" отримало дозвіл на розробку Сахалінського родовища. Але повну інформацію може надати Мінприроди", - відзначив директор департаменту видобутку газу і нафти НАК Богдан Крупський. Ліцензію на розробку родовища в лютому видав колишній заступник міністра природи Іван Макаренко, який пізніше був звільнений за перевищення своїх повноважень, - подібні документи мають право підписувати лише міністр і його перший заступник. Після цього інциденту глава тодішнього уряду Юлія Тимошенко оголосила, що доручила Мінприроди повернути ліцензію "Нафтогазу" . "Зараз ми, по суті, не маємо права на ліцензію, бо рішення Кабміну було оскаржене в суді", - відзначив Крупський. Хто оскаржував рішення, він не повідомив.
Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області - найбільше в Україні. Воно було відкрите в 1981 році, запаси газу складають 15 млрд кубометрів, газоконденсату - 1,7 млн т, нафти - 1,7 млн т. Для порівняння: річний об'єм видобутку газу в країні - 20 млрд кубометрів, нафти - 4 млн т.
Дізманськи стверджує, що бенефіціаром ЗАТ "Укрнафтобуріння" нібито виступає Микола Злочевський, який в 2003-2004 роках очолював Держкомітет з природних ресурсів, а зараз - Держкомітет з матеріального резерву (до призначення був народним депутатом від Партії регіонів). Він нагадує, що в 2004 році Держкомітет з природних ресурсів позбавив ліцензії на розробку родовища тодішнього партнера "Девона" - ДК "Полтаванафтогазгеологія" - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння". Про те, що "Укрнафтобуріння" контролюється колишніми посадовими особами Держкомітету з природних ресурсів, говорили і в "Укрнафті". Але вчора Злочевський заявив через прес-секретаря, що "не має стосунку до питання родовищ, бо є главою зовсім іншого відомства".
Подальше рішення цього питання перебуває в компетенції Кабінету міністрів, упевнені в "Нафтогазі". Але Кабмін досі не порушував це питання. "Все це вирішуватиметься в кабінеті президента Віктора Януковича. Кому скажуть віддати родовище, тому і віддадуть", - упевнений член парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас