"Ъ": Не податком єдиним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Не податком єдиним

Казна та Політика
5497
Кабінет міністрів зайнявся реформуванням спрощеної системи оподатковування. З 2011 року планується скоротити перелік видів діяльності, при яких можна платити єдиний податок, а підприємці з річним прибутком до 300 тис. грн будуть звільнені від сплати всіх податків, крім внесків до соціальних держфондів. На думку експертів і учасників ринку, такі зміни будуть сприяти розвитку тіньового бізнесу.
Держкомпідприємництва вчора оприлюднив концепцію проекту закону "Про спрощену систему оподатковування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва". Автори проекту підрахували, що доходи держави від сплати єдиного податку за 11 років його існування збільшилися в 32 рази - до 4,1 млрд грн, а підприємці створили понад 1,2 млн робочих місць. Втім, розміри виручки і ставка єдиного податку не змінювалися з 1998 року і вже не відповідають реаліям.
Комітет розширив перелік видів діяльності, якими не можна буде займатися тим, хто перейде на спрощену систему оподатковування. Зараз він включає, зокрема, видобуток і виробництво дорогоцінних металів, каменів, виробництво підакцизних товарів, ігорний бізнес. Обмеження також будуть поширюватися на оптових торговців і посередників; СПД, які надають послуги мобільного зв'язку та оренди земельних ділянок; колекціонерів; інтернет-магазини; аудиторів; бухгалтерів; послуги з продажу, оренди та оцінці нерухомості; рекламну діяльність.
Заступник голови правління "Інтернет Асоціації України" Олександр Ольшанський вважає пропозицію ввести заборону на сплату єдиного податку інтернет-магазинами дивним, тому що оберт товарів в інтернеті в десять разів більше, ніж в off-line. "Зміна системи необхідна, коли вона спотворює економіку, але коли в період кризи економіка вижила за рахунок НП, то це дурість. Замість збільшення платежів до бюджету нам доведеться шукати гроші на виплату допомога з безробіття",- вважає він. Член ради Української асоціації сертифікованих бухгалтерів та аудиторів Андрій Климов не вважає ініціативу економічно вигідної. "Підприємці перейдуть на загальну систему і будуть занижувати офіційну вартість послуг, у такий спосіб мінімізуючи сплату податків",- говорить він.
Активну мінімізацію буде стимулювати і реформа ставок податку, говорять експерти. Концепцією передбачене збільшення межового рівня річного прибутку для фізосіб - до 600 тис. грн (зараз 500 тис. грн), для юросіб - до 3 млн грн (1 млн грн). Якщо підприємець-фізособа отримає прибуток до 300 тис. грн, він не буде платити єдиний податок (виняток - 6% у випадку надання послуг оренди житлових приміщень), якщо ж він отримає 300-600 тис. грн - податок складе 200-1000 грн на місяць (зараз - 20-200 грн; послуги оренди - 10%). Для юросіб, які отримують прибуток до 1 млн грн, ставка залишається попередньою - 6% (для платників ПДВ) і 10% (без ПДВ), 1-2 млн грн - 9% і 12%, 2-3 млн грн - 12% і 15% відповідно.
Крім того, всі підприємці повинні будуть платити внески в соцфонди на загальних підставах - з мінімальної зарплати, а не із суми єдиного податку, як зараз (42% - у Пенсійний фонд і 15% - в інші соцфонди). За порушення правил пропонується штрафувати або скасовувати реєстрацію платника єдиного податку. За сприяння у відмиванні грошей вводиться кримінальна відповідальність зі терміном позбавлення волі до п'яти років. Ці зміни можуть набрати чинності 1 січня 2011 року, а їх реалізація, за підрахунками комітету, збільшить платежі в бюджет на 60%.
Голова Ради підприємців при Кабміні Оксана Продана розповіла, що 21 квітня концепція обговорювалася на нараді з віце-прем'єром Сергієм Тігіпко і була відправлена на доопрацювання. "На нараді говорилося, що платниками єдиного податку повинні залишитися тільки ті підприємці, які продають продукцію або послуги кінцевому споживачеві",- пояснила вона. За словами екс-глави Держкомпідприємництва Олександри Кужель, введення нульової ставки податку призведе до масового переходу бізнесу в тінь, тому очікуваного збільшення прибутків бюджету не буде: "Підприємець найме людей, розподілить доход серед них, і вийде ухилення від оподатковування".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас