Прем'єр Бельгії подав у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Бельгії подав у відставку

Казна та Політика
267
Прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм подав у відставку.
За словами міністра фінансів Дідьє Рейндера, рішення прем'єра пов'язане з тим, що з правлячої коаліції вийшов один з ключових її учасників - партія VLD ("Фламандські ліберальні демократи").
Без участі право-центристської коаліції VLD в нижній палаті парламенту Бельгії належатиме 76 місць з 150. Проте проводити рішення, маючи таку незначну більшість, буде складно.
За словами голови VLD Олександра де Кроо, партія розчарувалася в політику уряду Летерма, оскільки він не зміг вирішити питання про права франкомовних меншин, що проживають в передмістях Брюсселю, населення яких говорить переважно фламандською.
22 квітня, провівши екстрене засідання кабінету міністрів, Ів Летерм вирушив до короля Альберта II просити про відставку уряду. На даний момент інформації про рішення короля немає.
Ів Летерм очолив уряд Бельгії в кінці листопада 2009 року, після того, як його попередник Херман ван Ромпей був вибраний на пост президента Євросоюзу. Відставка прем'єра може негативно позначитися на перспективах Бельгії як країни-голови ЄС - це місце королівство має зайняти в липні 2010 року.
В 2008 році Ів Летерм вже очолював бельгійський уряд. Сформувати кабінет він зміг лише через дев'ять місяців після перемоги на виборах - його партія не могла домовитися з політиками, які представляють в парламенті інтереси франкомовної частини Бельгії - Валлонії.
В грудні 2008 року Летерм подав у відставку у зв'язку зі скандалом довкола продажу французькому банку BNP Paribas найбільшої в Бельгії фінансової компанії Fortis.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас