Мінпаливенерго ліквідує ДП "Нафтогазмережі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго ліквідує ДП "Нафтогазмережі"

Енергетика
1358
Міністерство палива і енергетики України прийняло рішення ліквідовувати ДП "Нафтогазмережі". Про це РБК-Україна повідомило джерело в НАК "Нафтогаз України".
"Наказ про ліквідацію був підписаний ще 13 квітня 2010 р., стоїть підпис заступника міністра палива і енергетики Володимира Макухи. Сама ліквідація почалася на цьому тижні", - зазначило джерело.
Джерело також повідомило, що згаданий наказ передбачає ліквідацію компанії "Нафтогазмережі" шляхом приєднання її до дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України" - до "Газу України". "У зв'язку з цим кроком виникає дві проблеми. Перша - потенційно прибуткова компанія "Нафтогазмережі" зливається із збитковою "Газ України", борги якої перед НАК складають мільярди гривень. Друга - "Нафтогазмережі" і "Газ України" володіють різними ліцензіями на постачання газу - за регульованим і нерегульованим тарифом відповідно. А одна компанія не може постачати газ за обома тарифами на одній території. Це означає, що в тих областях, де "Нафтогазмережі" постачало газ за регульованим тарифом (населенню і бюджетним організаціям), "Газ України" не зможе постачати газ промисловим підприємствам, а значить, цей ринок відійде до приватних трейдерів.
Іншим варіантом може стати передача на безоплатній основі "Газом України" приватним облгазам ("Вінницягазу" і "Чернівцігазу") державних газових мереж, над якими держава в 2009 р. насилу повернула собі контроль. Фактично, цей крок означатиме відновлення порушеного торік статус-кво, і повернення на ринок облгазів, які, м'яко кажучи, не повною мірою розраховувалися з "Нафтогазом" за газ (сукупна заборгованість в Україні складає більше 1 млрд дол.)", - сказало джерело.
Ліквідація "Нафтогазмережі", за підрахунками джерела, обійдеться державі майже в 250 млн грн, зокрема - в 100 млн грн, які доведеться виплатити як компенсації 6 тисячам співробітників, що звільняються, а так само близько 150 млн грн, які вже були витрачені на компанію з початку її діяльності. "Інвестовані в "Нафтогазмережі" кошти за недовгий термін її діяльності, дозволили цій держкомпанії вийти на рекорд із збору грошей за спожитий газ - це 95-98% за регульованим тарифом і 100% з нерегульованого. Щорічно компанія могла перераховувати до бюджету, безпосередньо, без посередників, сотні мільйонів гривень, якби її діяльність здійснювалася за раніше затвердженим планом", - зазначило джерело.
Джерело також повідомило, що, не дивлячись на те, що "Нафтогазмережі" так і не вийшла на заплановані обсяги постачань газу, сам факт її появи на ринку зробив позитивний вплив на рівень розрахунків облгазів за поставлений газ. "Торік, на тлі виходу на ринок "Нафтогазмереж" і на тлі загрози втрати сфер впливу, облгази скоротили заборгованість перед "Нафтогазом" на більш ніж 2 млрд грн", - резюмувало джерело.
Нагадаємо, що великим власником багатьох обл- і міськгазів є підприємець Дмитро Фірташ, лоббістом інтересів якого називають теперішнього міністра палива і енергетики Юрія Бойка.
Відзначимо, що більшість обл- і міськгазів повинні отримати до 1 травня в Національній комісії регулювання електроенергетики ліцензії на нову ціну паливного (технічного) газу і тарифи на постачання газу за нерегульованим тарифом. Решта коштів, як повідомив раніше перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Володимир Триколіч, надходитиме на єдиний транзитний рахунок. Крім того, облгази повинні терміново укласти договори на оренду газорозподільних мереж.
Відзначимо також, що і Триколіча пов'язують з Фірташем. Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, в травні 2009 р. у тодішнього голови правління "Нафтогазу" Олега Дубини відбулося серйозне обговорення з Триколічем проблеми махінацій на українському ринку розподілу газу, перед його відставкою з посади заступника голови правління "Нафтогазу". Як повідомляли джерела, головним приводом для незадоволеності ним став той факт, що він дозволив виділити ліміти газу хімічним заводам - ВАТ "Кримський содовий завод" і ЗАТ "Кримський титан", що належать співвласникові RosUkrEnergo Фірташу.
Як вже повідомлялося, "Нафтогазмережі" - дочірнє підприємство НАК "Нафтогаз України", було створено у виконання постанови Кабміну від 10 червня 2009 року, N775 "Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж".
Компанія отримала ліцензії на постачання газу за регульованим і нерегульованим тарифами (у Вінницькій і Чернівецькій областях - за регульованим, і на решті території України - за нерегульованим тарифом). Постачання за регульованим тарифом (окрім Чернівецької області) почалися 1 грудня 2009 р. Постачання газу за нерегульованим тарифом дрібному і середньому бізнесу ДП "Нафтогазмережі" почало 1 лютого 2010 р. У компанії повідомляли, що ДП "Нафтогазмережі" уклало понад 6 тис. договорів на постачання газу за нерегульованим тарифом, і більше 400 тис. договорів на постачання газу за регульованим тарифом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас