"Газпром" затвердив новий порядок ціноутворення на газ з 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" затвердив новий порядок ціноутворення на газ з 2011 р.

Енергетика
640
Рада директорів "Газпрому" затвердила новий порядок ціноутворення на газ з 2011 р., передає РБК Daily.
Формула передбачає формування цін на принципах рівної прибутковості поставок газу на зовнішній і внутрішній ринки з 2014 р., а не з 2011 р., як це було передбачено раніше. Починаючи з наступного року "Газпром" вводить перехідний період, коли будуть діяти знижуючі коефіцієнти для споживачів.
"Протягом цього часу слід поступово до 2014 р. привести внутрішні ціни на газ до рівня рівної прибутковості", - йдеться в прес-релізі компанії. Зараз оптову вартість газу на внутрішньому ринку визначає Федеральна служба по тарифах (ФСТ), що заважає "Газпрому" отримати бажану рентабельність виробництва на внутрішньому ринку. У результаті збитки компанія покриває за рахунок експорту газу.
Формула "Газпрому", яка прив'язана до світових цін на нафту і нафтопродукти, буде застосовуватися тільки в розрахунках з промисловими споживачами.
При цьому при підписанні з більшістю таких споживачів довгострокових договорів на постачання газу монополіст уже передбачив використання формули ціни з майбутнього року на підставі рішення уряду від 2007 р. Регулювання оптових цін на газ для населення держава на цей період збереже.
Експерти підрахували, що використання понижуючих коефіцієнтів, які будуть діяти в найближчі три роки, призведе до збільшення тарифів на газ для промислових споживачів на 30% вже наступного року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас