Влада бажає продавати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада бажає продавати

Казна та Політика
456
Щоб виручити заявлену суму в 10 млрд. грн., Фонд держмайна має намір дати старт продажу об'єктів, заручившись указом глави держави.
Глава ФДМ Олександр Рябченко сподівається, що на наступному засіданні Кабмін схвалить проект указу президента про розблокування приватизації стратегічних підприємств. За словами чиновника, уряд відмовився затвердити проект президентського указу, що скасовує два укази попереднього глави держави Віктора Ющенко - №№ 200 і 429 (вони обмежують приватизацію низки стратегічних підприємств). Якщо Кабмін прийме позитивне рішення і президент його підтримає, то, за словами Олександра Рябченка, приватизація найбільш привабливих підприємств може відбутися не раніше другої половини осіни 2010 р.
Попередній президент, забороняючи приватизацію стратегічних підприємств, керувався рішенням Ради безпеки. Щоб скасувати його, Віктор Янукович також має заручатися підтримкою РНБО і тільки потім передати проект указу на узгодження з урядом.
Нагадаємо, рішення Радбезу від 15 лютого 2008 р., введене в дію Віктором Ющенко, заборонило до затвердження держпрограми приватизації продаж підприємств, стратегічно значимих для економіки та безпеки держави. Крім того, РНБО заборонив приватизацію підприємств ПЕК та ОПК, ЖКГ і транспорту до прийняття програм розвитку цих галузей.
Регіонали запевняють, що Віктор Янукович не скасує указ свого попередника, що зупиняє приватизацію стратегічних підприємств, поки в Раді не буде затверджена програма приватизації. Крім того, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв має намір створити таку систему погоджень з ним всіх дій фонду, що не дозволить голові ФДМ приймати самостійні рішення в питаннях продажу держмайна.
Проте плани влади в сфері приватизації оптимістичні. За цією статтею в 2010 р. планується виручити 10 млрд. грн. Для порівняння - в 2009 р. уряду Юлії Тимошенко вдалося виручити від приватизації лише 800 млн. грн.
Голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий відзначає: відповідно до закону про приватизацію, для продажу держпакетів підприємств необхідно затвердити програму приватизації. "Її ннмає, тому в хід ідуть укази, а це напівзаконні заходи. У процесі приватизації наша влада керується аж ніяк не необхідністю створення системи конкурентних ринків і появою ефективних власників - приклад тому торішня спроба приватизації ОПЗ",- сказав екс-голова ФДМ. За словами Володимира Ланового, 10 млрд. грн. можна отримати й шляхом зовнішніх позик.
В середу ж Кабмін перешкоджав ФДМ і щодо питання приватизації підприємств вугільної галузі, скасувавши постанову Кабміну Юлії Тимошенко яка передбачала продаж на аукціонах цілісних комплексів 99 державних шахт, як таку, що ще не набрала чинності. Дії скасованої постанови раніше припинялися екс-президентом Віктором Ющенко: він апелював до того, що прийняття дотичної приватизації законів і затвердження переліку не підляглих приватизації об'єктів держвласності - конституційні повноваження парламенту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас