Російський експерт: Росія, знизивши ціни на газ для України, отримала взамін "повітря" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський експерт: Росія, знизивши ціни на газ для України, отримала взамін "повітря"

Енергетика
6307
Росія, знизивши ціни на газ для України, отримала взамін "повітря". Таку думку висловив завідувач аналітичним відділом Інституту політичного і військового аналізу (РФ) Олександр Храмчихин.
"Було досить очікуваним, що Віктор Янукович в якомусь сенсі піде шляхом Лукашенка і почне платити повітрям за енергоносії. Що отримує взамін Росія, абсолютно незрозуміло, адже Чорноморський флот зникає сам по собі", - сказав О.Храмчихин.
Він підкреслив, що в умовах старіння кораблів ЧФ РФ не зрозуміло, для базування яких сил потрібен Севастополь.
За його словами, ЧФ РФ можна підтримувати в існуючому вигляді лише якщо повністю "розорити" Балтійський і Північний флоти Росії.
Експерт упевнений, що договір про продовження базування Чорноморського флоту - це плата за геополітичні амбіції, які Росія в реальності не може реалізувати. "Причому плата буде відбуватися саме за рахунок російського платника податків, тому що ця знижка на газ йтиме не за рахунок "Газпрому", а за рахунок зняття експортного мита – тобто за рахунок бюджету", - сказав О.Храмчихин.
За його словами, якщо направити всі кораблі, які будуються в Росії, то це не вистачить сумарно на оновлення навіть невеликого Чорноморського або Балтійського флотів.
Експерт вважає, що таким чином РФ платитиме великі гроші за оренду порожніх причалів і збереження ілюзії про геополітичний вплив.
"Янукович від підписаних договорів виграв, причому дуже сильно і, можливо, зможе вийти з катастрофічної економічної ситуації. Російське керівництво вкотре тримається за геополітичні амбіції, які не здатне підтвердити, окрім гри з цінами на енергоносії за рахунок російського платника податків", - сказав він.
О.Храмчихин передбачає, що в результаті росіяни отримають значне збільшення цін на газ усередині країни.
Як повідомлялося, новою угодою між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України передбачено базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. Угоду підписали 21 квітня в Харкові Президент України Віктор Янукович і Президент Росії Дмитро Медвєдєв.
Зокрема, як сказано в документі, термін перебування ЧФ Росії в Україні продовжено на 25 років, починаючи з 2017 року. Якщо ця угода набере чинності після його ратифікації Верховною Радою України і Державною думою Росії, Чорноморський флот Росії базуватиметься в Україні до 2042 року.
Також документом передбачено продовження його дії ще на п'ять років після 2042 року, якщо сторони не домовляться про інше.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас