Точка зору: Легалізація "тіньових" доходів вигідна лише великим власникам капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Легалізація "тіньових" доходів вигідна лише великим власникам капіталу

Казна та Політика
593
Легалізація "тіньових" доходів шляхом податкової амністії, передбаченої урядом в проекті бюджетної декларації на 2011 рік, вигідна більшою мірою дуже багатим українцям, що бажають захистити свою власність від рейдерських атак, вважає партнер міжнародної юридичної групи Astapov Lawyers Тетяна Кузьменко.
"У випадку податкової амністії у більшості багатих українців з'явиться можливість єдиноразово і без негативних наслідків заявити про свій капітал. Згодом держава буде зобов'язана захищати недоторканість такої приватної власності", - сказала вона.
Зокрема, за її словами, задекларований капітал підлягає захисту держави від посягань третіх осіб.
"Активи багатих українців часто піддаються атакам рейдерів через непрозору структуру власності, складні офшорні інструменти й інші способи приховування реального власника", - відзначила Т.Кузьменко.
На її думку, захист такої власності інколи є досить складним через конфлікт юрисдикцій, застосування іноземного права або колізій законодавства. Проте, у разі коли власність зареєстрована на безпосереднього власника, механізм захисту значно спрощується, і громадянин України може звернутися по захист своїх прав безпосередньо до українських судів або органів влади.
"Беззаперечно, що такий захист має ґрунтуватися на об'єктивності і неупередженості української судової системи", - додала Т.Кузьменко.
За її словами, такий крок української влади, безперечно, схвалить Міжнародний валютний фонд і інші міжнародні організації, які виступають за прозорість економіки і податкової системи України.
Кажучи про задекларований намір уряду знизити податкові ставки, Т.Кузьменко відзначила, що проекти законодавчих актів, які розробляються в рамках згаданого наміру Кабінету міністрів, поки не передбачають такого зниження.
Як повідомлялося, уряд постановою №315 від 19 квітня 2010 року затвердив проект бюджетної декларації на 2011 рік, яким передбачається обмеження дефіциту державного бюджету 4,5% від ВВП.
Документ, зокрема, передбачає врегулювання на законодавчому рівні питання легалізації доходів, з яких не сплачені податки і збори до бюджетів і державні цільові фонди, а також перехід на визначення податку з прибутку підприємств із застосуванням методу зіставлення доходів і витрат платників податку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас