"Ъ": Пенсійний фонд підготувався до прийому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пенсійний фонд підготувався до прийому

Казна та Політика
1137
Кабінет міністрів вирішив скоротити кількість перевірок і звітів у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування. Уряд запропонував Верховній раді передати ці функції від чотирьох різних фондів Пенсійному фонду. Експерти підтримують цю ініціативу, але побоюються, що без введення єдиного соціального податку Пенсійному фонду буде проблематично впоратися з таким обсягом документації.
Уряд схвалив проект закону, що спрощує порядок подачі звітності і проведення перевірок з нарахування і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. В разі затвердження закону Верховною радою підприємства подаватимуть звітність по сплаті внесків лише до Пенсійного фонду (ПФУ), який отримає повноваження перевіряти своєчасність і повноту їх сплати. Зараз ці функції, окрім ПФУ, виконують ще три фонди - соцстрахування від нещасних випадків, загальнообов'язкового державного соцстрахування на випадок безробіття і соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. Ці органи щороку здійснюють до 497 тис. перевірок суб'єктів господарювання.
Згідно проекту, ПФУ погоджуватиме форму звітності і план аудировання з фондами соцстрахування, при цьому донараховані в результаті перевірок суми стягуватимуть фонди. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вважає, що реалізація законопроекту дозволить зменшити кількість звітів на 3 млн, перевірок - на 400 тис., витрати контролюючих органів - на 111,4 млн грн., а штат аудиторів - на 1470 осіб. "Ми повинні дати бізнесу можливість працювати, а не витрачати час і ресурси на безконечні перевірки. Це перший крок до прийняття єдиного консолідованого соціального податку", - додав Тігіпко, відзначивши, що законопроект про єдиний соціальний податок буде розглянутий урядом до травня.
Екс-міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова вважає, що уряд Миколи Азарова в черговий раз скористався напрацюваннями попереднього Кабміну. "Ми подавали такий законопроект, але його не прийняли, тому що це була ініціатива уряду Тимошенко. Тепер вони вирішили подати його від свого імені, і, думаю, він буде прийнятий", - заявила Денисова. За словами глави Ради підприємців при Кабміні Оксани Продан, соціальні фонди і Міністерство праці і соціальної політики не підтримували ідею попереднього уряду про передачу функцій контролю за внесками податковим органам, тому погодили новий проект без зауважень.
Підприємства і експерти позитивно сприйняли проект, оскільки більше часу витрачається не на складання звітів, а на їх подачу в соцфонди. "Бухгалтер постійно зайнятий цими звітами, і йому не вистачає часу для підготовки фінансової звітності, що для підприємства пріоритетніше, ніж внески. Тому ми взагалі хотіли б перейти спочатку на квартальну звітність, а потім на річну", - сказала глава правління Ради незалежних бухгалтерів і аудиторів Олена Макєєва. В той же час вона побоюється, що ПФУ не зможе впоратися з таким обсягом документації при нинішньому штаті співробітників і без необхідного програмного забезпечення.
Головний бухгалтер Крюковського вагонобудівного заводу Тетяна Тимошенко також вважає, що обсяг документації, що перевіряється ПФУ, збільшиться, тому для реального полегшення адміністрування податків необхідне введення єдиного соціального податку. За словами міністра праці і соцполітики Василя Надраги, ПФУ впорається з цими функціями, оскільки залучатиме до перевірок фахівців інших фондів. "З одного боку, кожен фонд не набридатиме перевірками, з іншого - Пенсійний фонд працюватиме в системі залучення спеціалістів фондів соцстрахування", - заявив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас