"Ъ": Центробанк відбирає гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Центробанк відбирає гривню

Валюта
8899
Побоюючись тиску надлишкової ліквідності на курс гривні, Нацбанк з 1 травня вдвічі підняв суму резервів банків, які блокуються на його спецрахунку. При цьому банкам дозволили всю суму резервів - 11,6 млрд грн. - формувати облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), випущеними для фінансування Євро-2012, що збільшить попит на них. Банкіри вважають, що Нацбанк продовжить посилення норм резервування.
Згідно з оприлюдненою вчора постановою НБУ №210 від 20 квітня, з 1 травня банки зобов'язані зараховувати на спеціальний рахунок в Нацбанку 100% сум обов'язкових резервів, сформованих за попередній звітний період.
Зараз банки зобов'язані тримати на спецрахунку в НБУ лише 50% обов'язкових резервів, ще 10% повинні на початок кожного дня перераховувати регулятору з можливістю подальшого зняття. Тобто половину резервів банки могли використовувати для здійснення клієнтських платежів.
Нацбанк також дозволив кредитним установам формувати всю суму резервів за допомогою ОВДП, випущених для фінансування підготовки і проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 роки. У НБУ повідомили, що ці зміни "забезпечать рівновагу на грошово-кредитному ринку і покликані запобігти ризикам дестабілізації курсу гривні". Джерело в центробанку пояснило, що постанова підготовлена директором департаменту монетарної політики Наталією Гребенник: "Вона була стурбована тим, що ми викупляємо багато облігацій із статутних капіталів держбанків і 'Нафтогазу' і що ця величезна маса гривні рано чи пізно виллється на ринок і буде тиснути на курс". На думку фінансистів, окрім валютної стабілізації, своїм рішенням НБУ переслідує мету знизити показник інфляції, який, за прогнозами МВФ, вже цього року може опуститися нижче 10%.
Банкіри повідомили, що центробанк найближчим часом введе нові обмеження. "Буде змінена база резервування, - відзначив директор департаменту операцій на фінансових ринках банку 'Фінанси і Кредит' Андрій Войтенко.- Якщо зараз резервуються лише валютні депозити, то незабаром норма резервування буде підвищена і для гривневих ресурсів".
Незважаючи на стискування ліквідності, банкіри не висловлюють незадоволеності діями НБУ. "Звичайно, банкам буде складніше, оскільки зменшиться кількість вільних коштів. Але це не критично, тому що у більшості працюючих установ спостерігається надлишок ліквідності", - підкреслив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків збільшуються останні три місяці і на ранок 21 квітня досягли 20,94 млрд грн. За даними НБУ, обов'язкові резерви банків у березні склали 11,6 млрд грн. Таким чином, з ринку буде вилучена половина цих коштів - 5,8 млрд грн.
Постанова також збільшить попит на ОВДП, якими банки можуть формувати свої резерви. "Досі ми могли лише 20% резервів з 50%, зараховуваних в НБУ, тримати в ОВДП, а тепер можемо все 100%, - пояснив топ-менеджер одного з найбільших банків.- Вчора вранці деякі банкіри, прочитавши постанову, стали шукати цільові папери, тому попит на них підвищився і зростатиме". Це викликано тим, що з вересня минулого року НБУ вирішив платити банкам за заблоковані резерви 30% від облікової ставки, що зараз складає 3,075% річних. При цьому прибутковість ОВДП набагато вища: на останньому аукціоні вона склала 14%. Із збільшенням попиту їх прибутковість падатиме, вважають банкіри.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас