"Ъ": Флоту наказали довго жити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Флоту наказали довго жити

Казна та Політика
1008
Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв вчора підписали угоду про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) на території України на 25 років. Для набрання чинності документ повинен бути ратифікований парламентами двох країн. Однак президентським планам має намір перешкодити українська опозиція: її представники у Верховній раді в суботу скликають позачергове засідання, а непарламентські сили готують акції цивільної непокори.
Вчора у Харкові президенти України та Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років терміну перебування на території України Чорноморського флоту. "Ми ухвалили рішення щодо подальшому перебуванні ЧФ РФ, оскільки це було важливо для наших російських колег і друзів",- прокоментував підписання документа Віктор Янукович. Крім того, він заявив, що Україна розглядає питання перебування ЧФ РФ на своїй території в контексті європейської системи колективної безпеки. "Україна хоче знайти своє місце і отримати відповідні гарантії колективної безпеки,- підкреслив Янукович.- Ми розуміємо, що Чорноморський флот буде одним з гарантів безпеки серед країн Чорноморського басейну".
Угода між Україною та Росією про статус і умови перебування ЧФ РФ на території України (Великий флотський договір) було підписано 28 травня 1997 року терміном на 20 років і передбачало можливість продовження. На сьогодні у Криму базуються 32 корабля ЧФ РФ, серед яких ракетний крейсер (флагман ЧФ "Москва"), 2 великих і 4 малих протичовнові кораблі, 7 великих десантних кораблів. Там також дислокована бригада морської піхоти, 2 авіабази, зенітний ракетний полк, різні частини забезпечення та іспитовий центр. Оренда військово-морської бази обходиться Росії в $98 млн щорічно і частково оплачується поставками російського газу.
У департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ вчора уточнили, що остаточне рішення про продовження перебування ЧФ РФ в Україні повинні прийняти парламенти двох країн: "Відповідно до положень підписаної угоди воно набирає чинності тільки після його ратифікації парламентами обох країн і коли будуть завершені відповідні внутрішньодержавні процедури".
Крім того, у МЗС повідомили, що угода не суперечить Конституції.
Це твердження міністерства є суперечливим, оскільки в ст. 17 основного закону говориться: "На території України не допускається розміщення іноземних військових баз". Разом з тим п. 14 розділу XV Конституції ("Перехідні положення") передбачає виключення із цього правила: допускається використання іноземними військовими формуваннями "існуючих баз... на умовах оренди в порядку, певному міжнародними договорами України". Внести чіткість у це питання просив колишній президент Віктор Ющенко, однак у вівторок - за день до зустрічі Віктора Януковича і Дмитра Медведєва - Конституційний суд відмовився відкрити виробництво щодо цієї справи.
Тим часом голови Верховної ради і державної думи Росії Володимир Литвин і Борис Гризлов поспішають з ратифікацією І готові провести її одночасно в Києві та Москві вже в найближчий вівторок. "З огляду на особливу значимість питання, я тільки що переговорив з моїм колегою Володимиром Литвином, і ми домовилися, що російські та українські парламентарії будуть прагнути провести синхронну ратифікацію цієї угоди",- заявив вчора ввечері Гризлов.
Представники опозиції назвали підписання угоди державною зрадою і "кінцем Віктора Януковича як політика та президента". А глава координаційної ради опозиційних партій Юлія Тимошенко оголосила про початок збору підписів за проведення в суботу позачергового засідання Верховної ради. Вона закликала громадян приїхати до будинку парламенту 24 квітня о 10.00 "підтримати політичні сили, які зроблять усе для того, щоб не допустити грубого порушення національних інтересів Януковичем". "Своїми діями він (Віктор Янукович) тільки підтверджує, що не має ні морального, ні політичного права перебувати на цій посаді. І я переконана - суспільство і політичні сили будуть єдині в усвідомленні того, що прийшов час захищати Україну",- заявила Тимошенко.
Представники непарламентської опозиції відреагували на підписання угоди більш радикально. "Це черговий крок до здачі національного суверенітету України прокремлівськими холуями та зрадниками,- заявив лідер Всеукраїнського об'єднання 'Воля' Олег Тягнибок.- Події розвертаються так, що будуть серйозні акції цивільної непокори, ми вже їх готуємо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас