Мінекономіки: Інфляція знижує конкурентоспроможність українських експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Інфляція знижує конкурентоспроможність українських експортерів

393
Зростання цін в Україні забезпечує подальшу ревальвацію реального ефективного обмінного курсу (РЕОК) гривні, що знижує конкурентоспроможність українських експортерів, повідомляється на веб-сайті Міністерства економіки.
"На сьогодні РЕОК ревальвує під впливом інфляції, тим самим знижуючи конкурентоспроможність національних виробників", – вказується в повідомленні.
РЕОК є одним з індикаторів цінової конкурентоспроможності країни в міжнародній торгівлі і розраховується з врахуванням змін інфляції і курсів валют країн - основних торгівельних партнерів.
Як повідомлялося із посиланням на Мінекономіки, ревальвація РЕОК гривні (розрахованого на базі російського рубля, євро і долара) в лютому-2010 склала 2%, тоді як в січні - 1,5%. До кінця лютого-2010 РЕОК гривні все ще перевищував рівень вересня-2008 на 32,4%.
В повідомленні Мінекономіки сказано, що масштаби девальвації в Україні, як і в інших країнах, за період 2008-2009 рр. були значними. В той же час, за оцінкою міністерства, ослаблення національної валюти в цей період лише компенсувало спірне посилення гривні в 2005 році.
"Для того, щоб забезпечити конкурентні переваги, девальвація мала компенсувати те прискорене зміцнення валюти, яке відбувалося в попередні роки і створювало дисбаланси і неконкурентоспроможність. Українська девальвація 2008-2009 рр. просто повернула курс на рівень березня-квітня 2005 року, коли більшість експертів свідчили не на користь зміцнення", - підкреслюється в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас