Перехідні запаси пшениці в РФ до липня можуть досягти історичного рекорду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехідні запаси пшениці в РФ до липня можуть досягти історичного рекорду

203
Перехідні запаси пшениці в Росії до 1 липня 2010 року можуть досягти історичного рекорду і скласти 17 млн тонн, повідомив президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський.
"Це дуже багато, це рекорд за всі часи, нам стільки не потрібно", - заявив він, повідомивши, що в порівнянні з відповідним періодом попереднього року перехідні запаси пшениці збільшаться як мінімум на 3 млн тонн. Але, додав він, це найнижчий рівень прогнозу.
Пославшись на норми ФАО (продовольча і сільськогосподарська організації ООН – ред.), перехідні запаси зерна повинні складати 17% від рівня споживання всього зерна, це, уточнив він, 13-14 млн тонн всього зерна. "А у нас лише пшениці буде 17 млн тонн", - сказав він.
За словами А.Злочевського, в наступному сезоні (починається 1 липня 2010 року – ред.) навіть при існуючих погодних ризиках і загибелі озимини у деяких регіонах все одно буде отримана додаткова надбавка до запасів. "Це може катастрофічно вплинути на цінову ситуацію усередині країни і додатково обвалити ринок", - вважає він.
За його словами, єдиним способом позбавити внутрішній ринок від тиску надлишків зерна є стимулювання його експорту.
На засіданні колегії Мінсільгоспу, що відбулося в середу, Російський зерновий союз запропонував ввести експортні субсидії на російське зерно.
Кажучи про ситуацію на світовому ринку зерна, А.Злочевський заявив, що і в світі кінцеві запаси пшениці знаходяться на високому рівні, і продовжують зростати. За оцінкою на наступний сезон, вони складуть 198 млн тонн. "Це чинить істотний тиск на кон'юнктуру, ціни продовжують падати", - заявив він, відзначивши, що Росія "повністю залежить від світового ринку, і у неї немає іншого варіанту, окрім як стимулювати експорт зерна".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас