Китай набиває Венесуелу грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай набиває Венесуелу грошима

Енергетика
374
Президент Венесуели Уго Чавес повідомив, що Китай надасть Венесуелі кредит в $20 млрд. Ці гроші планується інвестувати в розвиток нафтової промисловості Венесуели. Про виділення кредиту стало відомо за підсумками зустрічі президента Венесуели Уго Чавеса і керівника Державного комітету з енергетики Китаю Чжан Го-бао. У обмін за такі щедрі кредити Китай отримає доступ до крупного родовища нафти у Венесуелі, яке розроблятиметься в рамках спільного підприємства з венесуельською держкомпанією.
Нафтові державні компанії - венесуельська Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) і китайська China National Petroleum Corp. (CNPC) - підписали угоду про спільну розробку нафтового блоку "Хунін-4" в басейні річки Оріноко в східній частині Венесуели. Міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес повідомив, що за входження в проект з часткою 40% китайська держкомпанія заплатить $1 млрд. Тоді частка венесуельської PDVSA в проекті складе 60%. Фінансова угода щодо спільного підприємства укладена на 10 років. Запаси нафти в родовищі "Хунін-4" оцінюються в 8,7 млрд. барелів (близько 1,2 млрд. т). Згідно умовам угоди, CNPC зможе видобути на родовищі "Хунін-4" 2,9 млрд. барелів (396 млн. т) важкої нафти і протягом 25 років поставляти її в Китай.
CNPC підтвердила, що в обмін за постачання нафти Китай видасть Венесуелі кредит на 10 років. Фінансування з Китаю здійснюватиметься незалежно від раніше створеного двостороннього інвестиційного фонду обсягом $12 млрд., кошти будуть направлені на освоєння нафтових родовищ Венесуели. Президент Венесуели Уго Чавес, зі свого боку, пообіцяв продовжити безперебійні постачання нафти до Китаю. "Ми домовилися про створення довгострокового фонду-важкоатлета. Китаю потрібна енергетична безпека, і ми тут, щоб надати всю нафту, яка йому потрібна", - заявив президент Чавес.
Венесуела і Китай вже тісно співробітничають в енергетичної області. Постачання з Венесуели складають майже 10% від всього китайського імпорту нафти. В даний час Венесуела поставляє до Китаю близько 460 тис. барелів нафти на день (у березні - 4,98 млн. барелів на добу) в рахунок погашення виданого раніше Китаєм кредиту в $8 млрд. Міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес стверджує, що спільна розробка родовища "Хунін-4" дозволить збільшити постачання венесуельській нафти до Китаю ще на 400 тис. барелів на день.
Керівник енергетичних досліджень Mirae Asset Securities в Гонконзі Гордон Кван відзначає, що, якщо вся ця нафта з родовища "Хунін-4" буде направлена до Китаю, його залежність від сировини з країн Середнього Сходу значно знизиться. На Венесуелу в такому разі буде припадати 17% від всієї нафти, що імпортується Китаєм.
Конкурувати з Китаєм за доступ до венесуельської нафти намагається дружня президентові Чавесу Росія. Так, торік венесуельська PDVSA домовилася спільно з російськими компаніями розробляти родовище нафти "Хунін-6". Інвестиції в це родовище оцінюються в $20 млрд. Запаси важкої нафти на блоці "Хунін-6" площею 447,7 кв. км. оцінюються в 52 млрд. барелів. Російсько-венесуельське спільне підприємство планує добувати на "Хунін-6" 50 тис. барелів нафти на день в 2014 р., а до 2017 р. довести видобуток до 450 тис. барелів. Частка російських компаній в проекті складе 40%. При цьому Росія кредитувати Венесуелу не стала, а інвестуватиме пропорційно своїй частці. Проте цього місяця Росія виділила Венесуелі кредит в $2,2 млрд. на придбання російської військової техніки і озброєнь.
Президент Уго Чавес розраховує, що в найближчі сім років в спільні нафтові проекти в басейні річки Оріноко надійде до $120 млрд. іноземних інвестицій. При цьому найбільшим проектом у енергетичній галузі Венесуели може стати будівництво трубопроводу через територію Південної Америки, вартість якого, за оцінкою російського газового монополіста "Газпром", може скласти $20 млрд. В той же час деякі експерти вважають, що найближчим часом основними інвесторами в нафтову галузь Венесуели залишаться Китай і Росія, проекти з якими протягом найближчих 25 років принесуть близько $40 млрд. інвестицій. Інших потенційних інвесторів можуть відлякати: нестабільність нафтового ринку, украй несприятливий інвестиційний клімат у Венесуелі і побоювання щодо нового витка націоналізації в нафтовій галузі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас