Регіонали форсують посилення ВРЮ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіонали форсують посилення ВРЮ

Казна та Політика
464
Йдеться про зміцнення повноважень як Вищої ради юстиції (ВРЮ), де регіонали сьогодні спираються на солідну більшість, так і членів цього органу.
У розпорядженні "ЕІ" є текст законопроекту №6322, що передбачає внесення радикальних змін до закону про ВРЮ і до Кримінального кодексу. У пояснювальній записці до документа, текст якого відсутній на сайті Ради, відзначаються три головні новації цієї законодавчої ініціативи.
По-перше, фіксується термін (від 10 до 30 днів), протягом якого надаються відповіді на запити ВРЮ або члена ВРЮ, даного органу, що діє за дорученням глави, або його заступника. Відповіді на запит зобов'язані давати держоргани і органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності і підпорядкування, громадяни і їх об'єднання. Якщо ВРЮ або членові ВРЮ не надається інформація або копії судових справ, то винна особа підпадає під кримінальну відповідальність.
По-друге, повторне нез'явлення судді на засідання ВРЮ є підставою для розгляду дисциплінарної справи за його відсутності.
Особливо важлива третя новація, що конкретизує поняття "Порушення суддею присяги", що, на думку джерел, спростить процедуру залучення суддів до відповідальності. Є також положення, згідно з яким голови судів і їхні заступники, які не виконують закріплені за ними обов'язки, теж порушують присягу судді. Це дозволить притягувати до відповідальності суддів і за виконання ними адміністративних функцій, що в нинішніх законодавчих реаліях практично неможливо.
Важливо, що на ідейному рівні й у ряді формулювань законопроект №6322 схожий з низкою законодавчих пропозицій глави ВРЮ Володмира Колесніченка, які той мав намір направити в робочу групу щодо судової реформи при президентові Вікторі Януковичі. Нагадаємо, що в цих пропозиціях компетентні спостерігачі схильні бачити почерк глави комітету Ради по правосуддю Сергія Ківалова (Партія регіонів). Важливо, що свої ключові законодавчі ініціативи Ківалов часто представляє через дружніх парламентарів. Інакше є ризик, що документи забракують лише тому, що там значиться прізвище Ківалов.
В зв'язку з цим не викликає подиву, що авторами законопроекту №6322 є команда замглави Адміністрації президента екс-бютівця Андрія Портнова. Йдеться про народних депутатів Володимира Пилипенка, Валерія Писаренка і Святослава Олійника (все - БЮТ). Важливо, що це вже не перша спроба точково підсилити і без того потужний натиск регіоналів на судову систему.
Нагадаємо, що сьогодні повністю під контролем нової влади перебуває фінансування судів, значна частина процедури призначення, обрання і звільнення суддів. А з минулого тижня відновилося просування через парламент законопроекту №0893, який фактично не залишає можливостей для Верховного суду (ВСУ) переглядати рішення Вищого госпсуду (ВГСУ). Вірніше, залишає, але лише в рамках двох особливих обставин: у контексті рішень Конституційного суду і Європейського суду з прав людини. Дана точкова законодавча ініціатива, що також йде в обхід робочої групи по судовій реформі при президенту, вже готова до голосування в другому читанні. А минулого тижня за неї просто не вистачило голосів, але пошуки посилено продовжуються. Важливо, що співавторами законопроекту №0893 є Сергій Ківалов, екс-глава ВГСУ Дмитро Притика (обидва - Партія регіонів) і Андрій Портнов.
Високопоставлені джерела не відкидають, що законопроекти №№0893 і 6322 - не останні у низці бліц-ініціатив, які найближчим часом з'являтимуться в сесійному залі парламенту. Після приходу до влади можливості регіоналів в судовій сфері здаються мало не безмежними.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас