"Ну не буде тут 'кольорових' революцій!" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ну не буде тут 'кольорових' революцій!"

Казна та Політика
5599
Президент Білорусії Олександр Лукашенко виступив з новими жорсткими випадами на адресу Росії. У щорічному посланні до народу і парламенту він не лише не назвав Росію серед пріоритетів зовнішньої політики Мінська, але і звинуватив її в "планомірних діях" з підриву Білорусії і фундаменту Союзної держави.
Більше того, Лукашенко побічно докорив Кремлю в наявності планів зміни керівництва Білорусії і твердо пообіцяв, що 'кольорових' революцій в його країні не буде. І наче на доказ цього оголосив, що повалений глава Киргизії Курманбек Бакієв "перебуває під його захистом".
Послання Олександра Лукашенка явно претендувало на виступ програмного характеру і тривало чотири години.
В цьому білоруський лідер майже порівнявся зі своїм колегою і другом - президентом Венесуели Уго Чавесом, який в своїй передачі "Алло, президент!" любить ставити рекорди тривалості виступів. Не дивно, що на відносинах з Венесуелою Лукашенко зупинився особливо, згадавши її як альтернативний Росії джерело вуглеводнів для Білорусії. Серед інших пріоритетів зовнішньої політики Мінська, окрім Латинської Америки, білоруський лідер назвав Україну, Польщу, країни Балтії і Китай. Росію в цьому контексті Лукашенко не згадав.
Зате президент Білорусії висунув на її адресу низку серйозних докорів і звинувачень. За його словами, курс Кремля на "прагматизацію" відносин з Мінськом і переведення їх на ринкові основи насправді зводиться до "планомірних дій, які поставили під загрозу виживаність нашої держави". "Росія ввела практично заборонні мита на нафту і нафтопродукти. Нас послідовно витискають з російського ринку, намагаються ізолювати від транзитних євразійських маршрутів. Незважаючи на всі запевнення з боку РФ, посилюється митний кордон в пунктах пропуску. Хочу поставити питання: Навіщо?" - обурювався Олександр Лукашенко, після чого зробив висновок, що "така прагматизація підриває ще і фундамент Союзної держави".
Є у президента Білорусії і своє пояснення поведінки Москви. "Керівництво Росії деколи виходить з того, що, нібито, Білорусія нікуди не подінеться, - повідомив він і тут же відповів Кремлю: - Подінемося. В центрі Європи країна порожньою не буде. Нікому нахиляти нас не дозволимо. У землянки підемо, як 65-70 років тому, але виживемо".
Розвиваючи тезу про мотиви російської політики на мінському напрямі, Олександр Лукашенко не виключив її зв'язку з планами зміни політичного керівництва Білорусії. "Чому ви (керівництво РФ) так до нас ставитеся? Ну не буде тут 'кольорових' революцій, поки я президент, навіть якщо ми всі купуватимемо в Росії за світовими цінами! Ми пройшли ту точку, коли нас можна було поставити на коліна", - упевнено оголосив білоруський лідер.
І наче на підтвердження цих слів Олександр Лукашенко зробив сенсаційне визнання. Він повідомив, що повалений президент Киргизії Курманбек Бакієв перебуває в Мінську, куди його разом з близькими ("всього чотири особи") в понеділок переправили білоруські спецслужби - за вказівкою Лукашенка. "Він президент дружньої нам країни і перебуває під захистом нашої держави і президента", - попередив глава Білорусії.
Кого можуть стосуватися ці попередження, Олександр Лукашенко дав зрозуміти минулої неділі, коли першим (і єдиним) зі світових лідерів публічно оголосив про свою беззастережну підтримку Бакієва і запросив його приїхати до Мінська. Тоді ж президент Білорусії висловив думку, що скидання президента Бакієва стало результатом гри, яку "ведуть і так званий тимчасовий уряд Киргизії, і Росія з Казахстаном". "Підозрюю, що і Америку до цього пристебнули", - додав він.
Це був прямий натяк на причетність Росії, США і Казахстану до перевороту в Киргизії. І спроба відкрито протиставити Білорусію не лише цим країнам, але і значній частині решти світу. Вчорашнє послання білоруського лідера стало логічним розвитком цієї тези. "Білорусія - єдина на цивілізованому світі країна, яка не танцює під чужу дудку і не лягла біля чужих ніг", - резюмував вчора Лукашенко.
Втім, вчора Олександр Лукашенко не обмежився лише жорсткими випадами на адресу Росії і США. Він впритул підійшов до того, що дуже схоже на ядерний шантаж.
Президент Білорусії оголосив, що, незважаючи на вимоги Москви і Вашингтона, він не розлучиться з високозбагаченим ураном. "Росія і США говорять: віддайте збагачений уран. Ми нічого не віддамо. Росія говорить Америці: заспокойтеся, ми звідси (з Білорусії) вивеземо. Ніхто нічого не вивезе. Ми не дозволимо", - попередив Лукашенко.
Заяви Лукашенка щодо урану білоруські експерти розцінили як "елементарний шантаж". "Єдині, кому цікавий цей уран, - терористи. У підтексті слів Лукашенка - загроза продати уран, аби отримати фінанси для безнадійно хворої білоруської економіки", - таку думку висловив керівник Науково-дослідного центру Мізеса Ярослав Романчук.
Білоруські експерти також не відкидають, що таким незвичайним способом - сумішшю випадів, шантажу і запевнень в дружбі - Олександр Лукашенко намагається добитися від Москви підтримки його кандидатури на майбутніх наступного року в Білорусії президентських виборах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас