Укрпромбанк позбавляють від активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпромбанк позбавляють від активів

Казна та Політика
1764
Ліквідатор Укрпромбанку Костянтин Раєвський повідомив про те, що банк має намір передати іншому банку свої активи на 3,1 млрд. грн., які перебувають у заставі в НБУ. На думку експертів, портфель активів буде переданий одному з банків з українським капіталом, а дана схема стане одним із способів неринкового перерозподілу клієнтів між банками.
За даними джерела в Національному банку, Укрпромбанк передав НБУ в забезпечення рефінансування портфель кредитів на суму 9 млрд. грн. Цей портфель сформований за рахунок корпоративних майнових прав, майнових прав по кредитах юросіб і фізосіб, майнових прав на земельні ділянки в Київській області, а також на заправні станції і нафтосховища ANP. Під ці активи банк отримав в НБУ кредитів на суму 3,1 млрд. грн., термін використання яких закінчився восени минулого року.
"Зараз Укрпромбанк не обслуговує свій борг, і Нацбанк не отримує процентного доходу по цьому кредиту. Крім того, заставна вартість активів набагато менша від їх ринкової оцінки. Тому прийнято рішення вивільнити їх з-під застави - шляхом передачі частини активів, що забезпечують рефінансування, здоровому банку", - повідомив чиновник.
При цьому здоровому банку будуть передані активи на суму, що дорівнює обсягам рефінансування НБУ. Решта залишиться у розпорядженні ліквідаційної комісії. "Це пілотний проект. Якщо ми його завершимо успішно, то подібна схема буде поширена і на інші банки з тимчасовою адміністрацією. Банки-одержувачі активів зможуть розраховувати на продовження терміну рефінансування до семи років по ставці 10,75%", - відзначив нацбанківець. За його словами, найбільш вірогідний результат, коли активи Укрпромбанку отримає банк з українським капіталом.
Заступник ліквідатора Укрпромбанку Ігор Власюк повідомив, що банк спочатку вибере оцінювача активів, що перебувають у заставі в НБУ. Після цього буде визначена ринкова вартість цих активів і вироблена передача активів іншому банку на підставі конкурсних умов. При цьому банк не виставляє вимогу, щоб одержувачем активів обов'язково був банк з українським капіталом.
"Зобов'язання по кредитах рефінансування НБУ забезпечені заставою активів Укрпромбанку. Тому в даному випадку заставодержатель реалізує свої права на активи, які надані йому законом: НБУ може в принципі виставити активи на продаж і за рахунок виручених коштів погасити заборгованість по рефінансу. Але враховуючи, що ліквідного ринку сьогодні немає і реальна ціна негайного продажу активів може бути помітно нижчою від їх вартості, Нацбанк вибрав інший варіант: передати іншому банку заставні активи, з тим щоб вони могли бути реалізовані повільно і за справедливою ціною", - пояснює Ігор Власюк.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко звертає увагу на те, що за умовами конкурсу банк, якому Укрпромбанк передасть свої активи і зобов'язання перед НБУ, повинен належати до I або II групі банків і не може мати збитку за підсумками 2009 р. Це дозволить НБУ фактично в ручному режимі визначати, якому банку будуть передані активи.
Якщо врахувати, що претендувати на активи Укрпромбанку може лише банк з українським капіталом, то кількість претендентів знижується до п'яти. Єдиним обмеженням має бути достатній запас власного капіталу в банку, щоб прийняти ці активи.
Аналізуючи повідомлення конкурсної комісії, один з банкірів, який цікавився свого часу активами і пасивами проблемних банків, заявив, що дана схема реалізована НБУ "під своїх": "Серед цих банків з українським капіталом всі тією чи іншою мірою близькі до нинішнього керівництва НБУ. Я вважаю цю операцію неринковим переведенням клієнтів від одних поганих банків до інших, чий фінансовий стан треба поліпшити перед зміною глави центробанку". Крім того, бажання НБУ передати активи Укрпромбанку банку з українським капіталом суперечить позиції Світового банку в цьому питанні, яке наполягає на ринковій схемі передачі активів проблемних банків разом з їхніми пасивами. Згідно з озвученою раніше позицією Світового банку, передача активів проблемних банків має здійснюватися через аукціони.
Ще одним гострим моментом стає питання передачі активів Укрпромбанку на 6,85 млрд. грн. "Родовiд Банку", договір про що був підписаний в листопаді минулого року. "Родовiд Банк" перейняв на себе незабезпечені зобов'язання Укрпромбанку і щомісяця нараховує відсотки по вкладах фізичних осіб, а активи генерують прибуток, який потрапляє в Укрпромбанк. Прийняте рішення про ліквідацію Укрпромбанку і передачу його активів іншим банкам не дозволяє забезпечити переведені зобов'язання активами, а відповідно, негативно впливає на роботу і подальший розвиток "Родовiд Банку", - заявив тимчасовий адміністратор цього банку Сергій Щербина.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас