Тігіпко: Україна розраховує з червня збільшити розмір позик МВФ до 12 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна розраховує з червня збільшити розмір позик МВФ до 12 млрд дол.

Кредит&Депозит
986
Україна розраховує отримати черговий транш кредитів Міжнародного валютного фонду (МВФ) в червні і збільшити розмір позик до 12 млрд дол. за два з половиною роки, сказав віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який очолює українську делегацію, повідомляє Reuters.
"Ми (в кінці тижня) повеземо український проект програми співпраці з МВФ на найближчі 2,5 роки, - сказав він Reuters. - Гадаю, що така програма може коливатися в межах 12 мільярдів".
Тігіпко додав, що "це нова програма, націлена на підтримку економічного зростання".
Таким чином, новий уряд України, призначений в середині березня, претендує на майже двократне зростання кредитів від МВФ в майбутньому.
За словами Тігіпко, Київ розраховує, що рада директорів розгляне питання про нову програму для України в травні, після ухвалення Верховною Радою бюджету на 2010 рік, і у разі її схвалення перший транш кредиту поступить вже в червні.
"Ухвалення бюджету - це буде сигнал для ради директорів МВФ, що у України є серйозні наміри", - сказав Тігіпко.
"Ми все зробимо, щоб на початку травня ми мали узгоджену програму з МВФ. Реально, в червні може бути фінансування, якщо на початку травня нам вдасться це зробити", - продовжив він.
Раніше повідомлялося, що уряд Миколи Азарова просить МВФ затвердити нову програму stand-by на період з червня 2010 р. по грудень 2012 р. Про це йшлося в проекті листа про наміри уряду України до директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана. Уряд також пропонує скасувати програму stand-by, затверджену в листопаді 2008 р., включаючи надання всіх траншей, які залишилися у відповідності з цією програмою.
У проекті листа Стросс-Кану, уряд зобов'язується внести до проекту держбюджету на 2010 р. дефіцит сектору загального держуправління на рівні 5% ВВП - не більше 54 млрд грн. "Згідно з цим, доходи плануються на рівні 313 млрд грн, а витрати будуть в рамках 367 млрд грн", - йдеться в документі. Раніше експерти прогнозували, що дефіцит держбюджету-2010 складе близько 9%.
Нагадаємо, під час переговорів Президента України Віктора Януковича з Стросс-Каном у Вашингтоні, сторони домовилися, що лист про програму співпраці на 2010 і 2011 рр. буде розглянуто оперативно і на вже відпрацьованих умовах. Тоді В.Янукович повідомив, що в проекті держбюджету на 2010 р. передбачаються джерела скорочення бюджетного дефіциту до 6%, за рахунок оптимізації витрат.
Раніше, 24 березня-2 квітня ц.р. місія МВФ відвідала Київ з робочим візитом. Тоді вище керівництво України заявило, що країні потрібна нова програма співпраці з МВФ.
Відзначимо, що в листопаді 2008 р. МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. в рамках програми stand-by, з якої трьома траншами країна отримала майже 11 млрд дол. Четвертий транш у розмірі 3,8 млрд дол. Україна розраховувала отримати в листопаді 2009 р. за підсумками третього перегляду програми.
Напередодні нового року МВФ відхилив прохання України про додаткове фінансування в об'ємі 2 млрд дол. МВФ обгрунтував відмову тим, що українська влада не виконує взяті на себе зобов'язання в рамках узгодженої з фондом програми, а керівники країни знаходяться у відкритій конфронтації напередодні президентських виборів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас