США визначили нові цілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США визначили нові цілі

Казна та Політика
593
Президент США Барак Обама проголосив нову амбітну космічну стратегію Америки. Він вирішив протягом п'яти років збільшити бюджет Національного управління з аеронавтики і дослідження космосу (NASA) на $6 млрд., аби розробити нову важку ракету-носій для відправки людей в далекий космос.
Барак Обама недавно згорнув проект "Сузір'я", запропонований адміністрацією попереднього президента США Джорджа Буша. За цим планом американці хотіли побудувати космічний корабель "Оріон", який в 2020 р. доставив би астронавтів на Місяць для створення на ньому постійної населеної бази.
Оголошуючи новий бюджет NASA, Обама підкреслив, що скасований ним проект, на який Національне управління з аеронавтики і дослідження космосу із запланованих $108 млрд. встигло витратити $9 млрд., дуже дорогий і не багатий на інновації. З недобудованого корабля "Оріон" вирішено сконструювати "рятувальну шлюпку" і без екіпажу відправити останню на Міжнародну космічну станцію (МКС) на випадок термінової евакуації персоналу.
"Ми на Місяці вже побували. Нам необхідно не просто продовжувати рухатися втоптаним шляхом - ми хочемо здійснити стрибок у майбутнє. Чекаємо, що до 2025 р. буде розроблений космічний корабель для польотів у далекий космос, який допоможе нам почати відправляти населені місії далі Місяця. Таким чином, вперше в історії ми почнемо відправляти астронавтів до астероїдів", - сказав, виступаючи вчора в Космічному центрі імені Дж. Кеннеді Барак Обама.
За його словами, Штати поставили мету до 2025 р. зробити висадку астронавтів на якомусь з астероїдів, до середини 2030-х років - відправити людину до орбіти Марса і організувати його безпечне повернення на Землю, а до 2035 р. направити експедицію на поверхню Червоної планети.
Окрім ракети-носія, створення якої обійдеться в $3,1 млрд., спеціалістам NASA належить сконструювати нові системи життєзабезпечення і захисту людей від радіації далекого космосу, а також спроектувати двигуни нового покоління і енергетичні установки для пілотованих комплексів, що здійснюють тривалі польоти усередині Сонячної системи. Перш ніж відправити людину, агентству доведеться виконати серію дослідницьких роботизованих місій для вивчення цілей майбутніх пілотованих польотів.
Переорієнтація космічної програми з Місяця на Марс, незважаючи на збільшення широти і грандіозності, підняла хвилю гнівної критики на адресу президента. Група відомих американських астронавтів, у тому числі Ніл Армстронг, надіслали Бараку Обамі лист з проханням переглянути плани адміністрації США. На їхню думку, відмовившись від місячної програми "Сузір'я", глава держави підриває національні інтереси і здає позиції Америки в глобальній космічній гонці Росії, Китаю і Індії.
"Хоча деякі з пропозицій президента не позбавлені сенсу, рішення закрити програму "Сузір'я" в цілому і скасувати плани зі створення корабля "Оріон" абсолютно згубні. В цьому випадку США зможуть отримувати доступ на навколоземну орбіту і МКС лише за угодою з Росією, яка продає місця на своїх "Союзах" більш ніж по $50 млн. за доставку одного астронавта. Ми втратимо роки, які знадобляться нам, щоб відтворити те, від чого ми зараз відмовляємося. Для США виявитися на невизначений час без транспорту, здатного доставляти космонавтів на навколоземну орбіту, - означає добровільно стати другорозрядною космічною державою", - йдеться в зверненні астронавтів до Барака Обами.
Нинішній директор NASA, генерал-майор Чарльз Болден, теж колишній астронавт, з цими аргументами не згоден. "Це не здача позицій, а космічне перезавантаження з врахуванням фінансових реалій і коректування стратегічних завдань. Якщо все піде за планом, США зможуть літати на Марс, скажімо, не за декілька років, а за декілька тижнів, ширше досліджувати сонячний простір, астероїди, ближній і далекий космос. Треба лише пережити не зовсім легкий період, і все вирівняється", - вважає Болден.
Тим часом налаштувалися вилетіти за навколоземну орбіту і росіяни. Президент Росії Дмитро Медвєдєв нещодавно пообіцяв створити через чотири роки реактори нового покоління і новий двигун для міжпланетних перельотів. Згідно недавній заяві глави корпорації "Роскосмос" Анатолія Пермінова, пілотований політ російського екіпажу на Марс очікується не раніше ніж через 20 років, - приблизно в той же час, що і реалізація американського відповідного проекту. Втім, в Російській академії наук вважають, що при існуючому рівні техніки про пілотований політ не варто мріяти протягом найближчих 50 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас