Банки забувають про кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки забувають про кризу

Кредит&Депозит
9964
Зниження кредитних ставок дозволить отримати позики компаніям, які не могли собі їх дозволити торік.
Найбільші банки відновлюються після кризи, і більшість з них знов стають прибутковими за рахунок отримання процентних доходів. Установи знизили відрахування в резерви і процентні ставки по депозитах. Банкіри говорять, що не бачать причин для погіршення показників, і готуються до активного кредитування з другої половини року.
В розпорядженні Комерсант-Україна вчора опинилися дані про діяльність 14 найбільших банків за I квартал. Вони свідчать, що криза в більшості цих установ завершилася. Збиток за три місяці показали лише Укрсиббанк (716,93 млн грн.), Промінвестбанк (151,53 млн грн.), "Фінанси і Кредит" (22,88 млн грн.) і "Форум" (267,51 млн грн.), тоді як інші зуміли отримати прибуток (див. таблицю). Основною статтею доходу банків був процентний дохід по виданих раніше кредитах, а головними статтями витрат - сплата відсотків по депозитах і інших залучених пасивах, а також відрахування в резерви. Активніше від інших резерви збільшували ВТБ Банк (на 1,52 млрд грн.), Приватбанк (1,28 млрд грн.) і Укрсиббанк (952 млн грн.).
Такі фінансові показники дозволяють банкірам говорити, що вони починають виходити з фінансової кризи. Нагадаємо, ще місяць тому збиток банківської системи складав 1,37 млрд грн. При цьому більшість банків не почали активного кредитування, і їхні портфелі зменшуються. Найбільше не погашаються і непоновлюються портфелі банків, що акцентували увагу на роздрібному кредитуванні. Так, портфель позик Укрсиббанку скоротився на 2,26 млрд грн., Укрсоцбанку - на 1,93 млрд грн., ОТП Банку - на 1,66 млрд грн., банку "Форум" - на 1,5 млрд грн.
Банкіри вважають, що основні збитки ними вже отримані, і сподіваються на поліпшення показників. "Втрати стали прогнозованими, і основні резерви вже сформовані", - підкреслив голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник. При цьому фінансисти чекають активізації кредитування. Вони відзначають, що саме його добивалися банки протягом останнього місяця планомірним зниженням на 1-2% своїх депозитних ставок. Зниження кредитних ставок, яке буде після зниження депозитних, дозволить отримати позики тим компаніям, які через невисоку рентабельність бізнесу не могли собі їх дозволити торік. "Драконівський кредит під 30-40% мало кому можна було дати, тому що вища рентабельність бізнесу не може бути законною", - сказав заступник голови правління одного з банків.
Банки в першу чергу готові кредитувати підприємства, які пережили кризу і сформували позитивну кредитну історію. "Ми бачимо, що кредитувати є кого", - сказав директор з корпоративного бізнесу Альфа-банку Євген Березовський. За його словами, до кінця року банк має намір наростити корпоративний портфель на $200-300 млн.
Перший заступник голови Промінвестбанку В'ячеслав Юткін відзначив, що його установа здатна інвестувати в українські компанії великі кошти за умови зменшення кількості випадків судового свавілля. Ярослав Колесник упевнений, що активне кредитування, у тому числі і фізичних осіб, почнеться лише з другої половини року. За даними агентства "Простобанк Консалтинг", середні гривневі кредитні ставки на покупку нерухомості знизилися до 24,74% річних, автокредити - до 21,74%.
Динаміка показників найбільших банків за січень-березень 2010 року
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас