Експерти: SEC програє юридичну битву з Goldman, але виграє війну проти деривативів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: SEC програє юридичну битву з Goldman, але виграє війну проти деривативів

Фондовий ринок
402
Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США почала тяжбу, з якої вона навряд чи зможе вийти переможцем: судовий розгляд з інвестиційним банком Goldman Sachs з великою вірогідністю завершиться на користь останнього, пише MarketWatch.
Експерти називають низку причин, які допоможуть Goldman Sachs вийти сухим з води. По-перше, з'явилася безліч повідомлень про те, що не лише Goldman використовував колатералізовані боргові зобов'язання (CDO) так само. Для фінансового сектора в цілому це не дуже хороша новина, бо й іншим компаніям тепер варто чекати пильної уваги регуляторів. Проте Goldman Sachs цілко може використовувати цей факт в побудові свого захисту, вважає коментатор MarketWatch Девід Вейднер.
Крім того, Goldman Sachs стверджує, що також втратив гроші на цих CDO, що знецінює аргумент SEC про те, що випуск цих деривативів був направлений на отримання прибутку. Банк заробив на розміщенні CDO близько $15 млн, тоді як збиток по них склав $90 млн.
Свідчення, які має SEC, дуже суперечливі, і сумніви, швидше за все, тлумачитимуть на користь Goldman Sachs, як це не раз бувало у випадках з іншими позовами регулятора проти хедж-фондів, трейдерів і їх менеджерів по звинуваченнях в шахрайстві.
На користь Goldman Sachs експерти трактують і той факт, що думки в самій SEC з приводу необхідності подачі позову розділилися: троє з п'яти членів комісії (два демократи і глава SEC Мері Шапіро, яка офіційно не підтримує жодну з партій) проголосували за це рішення, тоді як двоє республіканців висловилися проти. Подібне розділення думок не дуже характерне для SEC, де більшість рішень приймаються одноголосно.
Проте завдяки галасу довкола "справи Goldman" американським регуляторам, швидше за все, вдасться посилити вимоги до фінансового сектора, зокрема, умови укладення угод і надання звітності про купівлю-продаж деривативів і методології ціноутворення на цьому ринку, відзначає The Wall Street Journal.
В даний час ринок деривативів непрозорий, і інвесторам доводиться вдаватися до допомоги трейдерів (найчастіше підрозділів крупних банків), щоб з'ясувати поточні ціни на похідні інструменти.
SEC хоче реструктуризувати ринок деривативів аналогічно ринку корпоративних облігацій: у 2002 році була створена система Trace, що дозволяє відстежувати ціни на боргові папери компаній. Після її впровадження розрив між ціною покупки і ціною пропозиції скоротився удвічі, що значно знизило прибутки банків-трейдерів.
Раніше повідомлялося, що 16 квітня SEC подала позов проти Goldman Sachs до нью-йоркського суду, звинувативши інвестбанк в шахрайстві з цінними паперами. Основний обсяг звинувачень пов'язаний з похідним інструментом під назвою Abacus 2007-AC1, який був структурований інвестбанком і проданий декільком інвесторам, зокрема, німецькому банку IKB Deutsche Industriebank і нідерландському ABN Amro. Даний фінансовий продукт був забезпечений пулом іпотечних паперів категорії subprime і виведений на ринок напередодні обвалу subprime-іпотеки в США. Через вісім місяців після продажу Abacus інвесторам продукт практично знецінився: 99% паперів, що входили в іпотечний пул, зіткнулися з пониженням рейтингу. Інвестори втратили на вкладеннях в Abacus не менше $1 млрд, повідомила SEC в своєму позові.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас