"Ъ": Вища міра нагляду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вища міра нагляду

Казна та Політика
613
Народні депутати вирішили істотно підвищити ефективність роботи Вищої поради юстиції (ВРЮ). Вчора у Верховній раді був зареєстрований законопроект, що передбачає серед іншого введення кримінальної відповідальності за ненадання інформації членам ВРЮ і що дає раді право розглядати справи стосовно суддів за їх відсутності. У профільному парламентському комітеті положення законопроекту в цілому вважають виправданими.
Група народних депутатів - Валерій Писаренко, Володимир Пилипенко і Святослав Олійник (все - БЮТ) - вчора зареєструвала у Верховній раді законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації повноважень Вищої ради юстиції". Документ передбачає внесення змін до закону "Про вищу раду юстиції" і Кримінального кодексу.
Перш за все автори законопроекту пропонують розширити коло осіб, від яких члени ВРЮ можуть вимагати надання необхідної інформації. До них пропонують віднести органи державної влади і місцевого самоврядування, а також керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.
Законопроект передбачає введення 10-денного терміну, протягом якого особа, яка отримала запит члена ВРЮ, повинна на нього відповісти. До Кримінального кодексу депутати пропонують внести окрему статтю - "Невиконання вимог Вищої ради юстиції стосовно надання інформації". Так, ненадання інформації або копії судової справи по письмовому запиту члена ВРЮ, який виконує перевірку, пропонується карати штрафом в розмірі від 1700 до 17 000 грн. або позбавленням волі на строк до трьох років. "Те, що на запити ВРЮ часто не відповідають, через що перевірки по окремих суддях йдуть роками, - це факт, - заявив перший заступник глави комітету Верховної ради з питань правосуддя Юрій Кармазін ('Наша Україна - Народна Самооборона'). - Інше питання, яку відповідальність за це потрібно встановлювати. Я не упевнений, що вона має бути кримінальною - швидше за все дисциплінарною або адміністративною".
Член ВРЮ, заступник глави комітету з питань правосуддя Валерій Бондик (Партія регіонів) також вважає ініціативу своїх колег спірною. "Я виступаю за гуманізацію інституту покарання - не можна, щоб в цій країні кожен сьомий був судимим. Ініціативу своїх колег я не підтримую, але це дискусійне питання: все залежить від волі Верховної ради", - сказав Бондик.
У свою чергу один з авторів законопроекту Валерій Писаренко вважає запропоновану норму адекватною. "Проблема в тому, що державні органи розучилися спільно працювати, тому, як мені здається, це допоможе скоординувати їх роботу і стимулюватиме до збору інформації, яка допоможе збудувати судову систему", - заявив він.
Автори документа хочуть змінити і порядок ознайомлення членів ВРЮ з судовими справами, розгляд яких ще не завершений. Вони пропонують передбачити для членів ВРЮ можливість витребувати копії судових справ, а не оригіналів матеріалів справи, що не припинятиме їх розгляд в суді. "Бували випадки, коли член ВРЮ, проводячи перевірку, вилучав справу, і в результаті повністю блокувався судовий процес. Ми пропонуємо зняти це питання", - пояснив Писаренко.
Що ж до розгляду ВРЮ справ щодо суддів, то депутати пропонують механізм, що дозволяє уникнути навмисного затягування ними цього процесу. "В разі неможливості взяти участь в засіданні ВРЮ з поважної причини суддя, справа якого розглядається, може надати письмові пояснення по суті порушених питань, які залучаються до матеріалів справи", - говориться в законопроекті. В той же час повторне нез'явлення судді є підставою для розгляду справи за його відсутності.
В парламентському комітеті з питань правосуддя пропозицію депутатів БЮТ вважають доцільною. "Життя показує, що судді дійсно зловживають нез'явленням у ВРЮ, тому внесення такої зміни виправдано, до того ж так поступають і при розгляді справ в судах, - відзначив Кармазін.- Все це - необхідні заходи, адже ми бачимо, що далі така вакханалія продовжуватися не може".
Варто зазначити, що законопроект внесений депутатами з так званої "групи Портнова". Автори документа не приховують, що документ узгоджувався із заступником глави адміністрації президента-керівником Головного управління з питань судової реформи і судоустрою Андрієм Портновим. "Звичайно ж, ми обмінюємося досвідом з Андрієм Володимировичем. Це означає, що ми з ним радимося з усіх питань проведення судової реформи, і по цьому у тому числі", - сказав Валерій Писаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас