"Ъ": Сировинна атака — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Сировинна атака

Енергетика
854
"Укртатнафта" - найбільший нафтотрейдер в країні - може позбутися дешевої сировини. Мінпаливенерго в п'ятницю запропонувало ввести націнку на українську нафту, яку зараз компанії за заниженими цінами поставляє "Укрнафта".
Таким чином Кабмін розраховує змусити групу "Приват", що володіє частками в обох підприємствах, повернути "Укртатнафту" державі. Відновлення прав російських акціонерів нафтотрейдера є однією з умов зниження ціни газу для України, нагадують експерти.
Міністерство палива і енергетики запропонувало ввести надбавку до вартості нафти і газового конденсату українського видобутку, що реалізуються з аукціонів.
Відповідний проект постанови Мінпаливенерго подало в Кабмін в п'ятницю. Українська нафта - легка, тому вважається якіснішою, ніж імпортна, пояснило високопоставлене джерело в міністерстві.
Проектом пропонується повернути прив'язку ціни на сировину на аукціонах до митної вартості і ввести надбавку для української нафти у розмірі $17 за тонну (без ПДВ), газового конденсату - $47 за тонну.
Основним добувачем української нафти (добуває 87% сировини) є компанія "Укрнафта", 42% якої належать групі "Приват". Підприємство продає сировину "Укртатнафті" (володіє Кременчуцьким НПЗ), контрольованій групою, за цінами нижче ринкових. В кінці минулого року Кабмін прийняв постанову, якою прив'язав ціну на українські вуглеводні до митної вартості імпортної нафти.
В січні Окружний адмінсуд Києва за позовом "Укрнафти" припинив дію цього документа. "Оскаржити постанову 'Укрнафта' змогла завдяки неточним юридичним формулюванням, що містилися в ній. У новому проекті це враховано", - відзначило джерело Ъ в Мінпаливенерго. Найближчий аукціон за участю "Укрнафти" заплановано на 22 квітня - компанія запропонує на Українській міжбанківській валютній біржі 181,1 тис. т нафти.
В "Укрнафті" новий порядок продажу нафти підтримують. "Це прогресивна, хороша ідея. Такі правила діють у всьому світі", - заявив заступник голови правління компанії Владимир Пустоваров. Проте, за словами джерела в групі "Приват", документ буде оскаржений в суді. "Як можна компанію, в якої половина акціонерів - приватні, змушувати приймати господарські рішення постановами Кабміну? Це ручне держрегулювання, думаю, у нас вистачить аргументів, щоб суд її скасував", - пояснив співрозмовник.
Підвищення цін на нафту - не перше рішення нового Кабміну, спрямоване проти інтересів групи "Приват". В кінці березня Мінпаливенерго звернулося до Вищого госпсуду з вимогою відібрати в групи "Приват" цілісний майновий комплекс Кременчуцького НПЗ. А зараз повернення контролю над підприємством російським нафтовим компаніям - один з аргументів в переговорах щодо зниження вартості газу для України.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що майбутнє рішення Кабміну стане початком нового протистояння уряду і групи "Приват". "Без дешевої нафти 'Укрнафти' робота Кременчуцького НПЗ стане нерентабельною. Зараз висока вартість азербайджанської нафти ($800 за тонну), яка поставляється на підприємство, компенсується низькою ціною української сировини (близько $450 за тонну),- говорить начальник аналітичного відділу "Брокеркредитсервісу" Максим Шєїн. - Якщо джерело дешевої сировини вичерпається, 'Приват' просто не зможе ктримувати підприємство і швидше погодиться повернути його державі, чого і добивається Мінпаливенерго".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас