НБУ схиляється до вирішення проблеми банку "Надра" шляхом його рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ схиляється до вирішення проблеми банку "Надра" шляхом його рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів

Казна та Політика
1271
Національний банк України (НБУ) схиляється до вирішення проблеми банку "Надра" (Київ) шляхом його рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів.
"Питання перспектив банку "Надра" розглядалося правлінням НБУ в четвер. Прийнято попереднє звернення і направлено у Кабінет міністрів пропозицію про його націоналізацію", - сказало агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в НБУ.
Співрозмовник агентства не став відкривати інших деталей щодо ситуації з цією кредитно-фінансовою установою.
Як повідомлялося, 15 квітня поточного року віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що уряд чекає пропозицій від Нацбанку щодо вирішення питання з банком "Надра". За його словами, НБУ повинен зробити вибір між ліквідацією кредитно-фінансової установи або його рекапіталізацією за рахунок бюджетних коштів.
При цьому, за даними Тігіпко, існує приватний інвестор, готовий профінансувати 50% від обсягу ресурсної потреби банку "Надра". Українські ЗМІ повідомляли, що потенційним інвестором банку "Надра" є український бізнесмен Дмитро Фірташ. Приналежна йому Group DF заявляла про намір придбати контрольний пакет акцій банку "Надра" ще в листопаді 2008 року.
Міжнародне рейтингове агентство Moody's у березні 2010 року підтвердило рейтинги банку "Надра", пішовши на такий крок з урахуванням узгодження НБУ намірів акціонера фінустанови інвестувати в нього 6 млрд грн окремими частинами в 2010-2011 рр.
Торік уряд кількаразовий заявляв про намір провести докапіталізацію банку "Надра" за рахунок бюджетних коштів, але так і не зміг упоратися із цим завданням, хоча з держбюджету-2009 на рекаіталізацію банків було витрачено 19,6 млрд грн.
У грудні-2009 була прийнята спільна постанова Кабміну й НБУ (№1430) про докапіталізацію контрольованого урядом Родовід Банку (Київ) на 7,5 млрд грн для забезпечення переказу в нього внесків фізичних осіб з банку "Надра". В 2010 році на рекапіталізацію банків пропонується направити 20 млрд грн.
Банк "Надра" заснований в 1993 році. Правління НБУ в лютому-2010 прийняло рішення продовжити роботу тимчасового адміністратора в банку "Надра" ще на рік - до лютого 2011 року.
Згідно даним НБУ, на 1 січня 2010 року за розмірами загальних активів банк "Надра" займав 11-е місце (24,846 млрд грн, або 2,8% від загального обсягу за системою банків) серед 179 банків, що діяли. Чистий збиток банку в 2009 році склав 1,364 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас