Чорні інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорні інвестиції

Фондовий ринок
917
Африканський континент все більше привертає увагу інвестиційних банкірів. Дві найбільші російські інвесткомпанії - "Ренесанс Капітал" і "Трійка Діалог" - вкотре заявили про розширення своєї діяльності в Африці. Причини очевидні: фінансисти хочуть зняти найжирніші вершки з швидкорослих ринків і порівнюють нинішню Африку з Росією дев'яностих років. Чи виправдаються надії компаній на "чорне" зростання?
Заклик Сахари
"Ринки облігацій відкриють всю привабливість африканського континенту в 2010 році", - заявило авторитетне британське видання The Economist в своєму щорічному прогнозі The World in 2010, назвавши Африку одним з найцікавіших регіонів для інвесторів цього року. У зоні уваги інструменти з фіксованим доходом. Для інвесторів, які віддають перевагу бондам, африканський ринок стане найбільш ласим, адже спреди тут значно більші в порівнянні з європейськими аналогами. Тому цілком закономірне розширення кола "межових фінансових ринків" саме за рахунок африканського континенту. Акціонерному капіталу поки не пророкуватимуть подібних успіхів. Так, за даними Ernst & Young, за підсумками 2009 року в регіоні Африки і Близького Сходу було проведено 22 операції IPO на загальну суму $2,4 млрд. Проте половина операцій і половина залученої суми припадає на Саудівську Аравію. Два розміщення були серед туніських компаній, по одному в Нігерії, Намібії, Танзанії і Буркіна Фасо. В цілому африканським компаніям удалося залучити $323 млн.
"Фондові ринки більшості країн Африки належать до категорії межових ринків (frontier markets), що характеризуються високою волатильністю (різким коливанням котирувань), високим рівнем ризику, але в той же час і високим потенціалом зростання. Чорний континент володіє величезними природними багатствами, які надають інвесторам широкі можливості на тлі збільшення світового попиту на сировину. Але інвестиції пов'язані з високими ризиками, до яких можна віднести політичну нестабільність, недосконалість законодавств низки країн і низьку ліквідність", - упевнений аналітик ІГ "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
За словами експерта, найбільшу перспективу мають сектори, в яких Африка історично володіла перевагами порівняно з іншими регіонами. До таких можна віднести сектор енергоресурсів (нафта, газ), гірничодобувний сектор, сільське господарство і туризм. На більшості бірж континенту кількість компаній, які на них котируються, складає до 50 компаній. У розрізі секторів найбільшу частку займають гірничодобувні компанії і банки. Найбільшою біржею африканського континенту є Йоханнесбурзька фондова біржа (ЮАР), що входить до 30 найбільших бірж світу за розміром капіталізації лістингових компаній. Найбільшими біржовими ринками в регіоні є біржі ПАР, Єгипту і Зімбабве. Ринками, що динамічно розвиваються, можна назвати Нігерію, Бенін, Гану за рахунок виявлення запасів нафти і газу, а також будівництва відповідної інфраструктури: газо- і нафтопроводів і переробних заводів.
В компанії "Ренесанс Капітал" впевнені, що нинішні перспективи країн Африки аналогічні Росії 1995-го. Наприклад, лише в першому кварталі цього року фондова біржа Нігерії зафіксувала зростання в 22%, тоді як країни БРІК продемонстрували зростання лише в декілька відсотків, а Китай - навіть падіння на сім відсотків.
Із звіту "Ренесансу" видно, що за підсумками 2010 року нігерійська фондова біржа зафіксує зростання індексу на рівні 50%. Аргументацією такого стрибка аналітики компанії називають три основні причини: високий потенціал зростання ринку, вартість нігерійських компаній нижче аналогічних за розміром компанії на ринках Індії, Китаю, Бразилії, що розвиваються, а також те, що ринок боргових зобов'язань має сприяти зростанню інтересу внутрішніх інвесторів.
Позитивні прогнози і щодо Замбії: у 2010 році зростання ВВП країни, згідно передбаченням, може скласти 6,3%, в тому час як в 2009 році валовий продукт збільшився на 6%. Поки що з побоюванням, але все-таки з вагомою часткою оптимізму підходять аналітики і до оцінки Кенії. За підсумками нинішнього року тут очікується зростання ВВП на 4,3%. Збільшення доходів має сприяти випереджаючому зростанню фондових ринків, розшириться і поле для майбутніх операцій M&A. Позитивні прогнози і щодо інших країн материка.
Не випадково саме зараз власник і головний ідеолог "Ренесанс Капіталу" Стівен Дженнінгс заявив про покупку вже найближчими місяцями брокерських компаній в африканських країнах. Почавши освоювати ці землі в 2007 році, сьогодні "Ренесанс" має шість власних офісів у Нігерії, Кенії, Зімбабве, Гані, Замбії і ПАР. Ще п'ять-шість нових гравців ринку інвестбанк має намір придбати додатково, таким чином підсиливши свій вплив і зайнявши позицію найбільшого інвестбанку Африки. Група компаній "Ренесанс" на африканському ринку представлена інвестбанком "Ренесанс Капітал" (Нігерія, Кенія, Гана, Зімбабве, Замбія, Південна Африка) і "Ренесанс Партнерс" (Нігерія, Зімбабве). Перелік послуг включає залучення боргового і акціонерного фінансування, структуровані продукти, операції по злиттю і поглинаннях, прямі інвестиції. Починаючи з січня минулого року інвестбанк вже закрив 18 операцій в десяти країнах Африки на суму понад $1,8 млрд.
Чорні партнери
В компанії "Трійка Діалог" стриманіші настрої. Рік тому відбулася операція з продажу третини компанії південноафриканському Standard Bank. Фінустанова представлена в 17 африканських країнах і 16 країнах за межами континенту і спеціалізується на діяльності на ринках, що розвиваються. Крім того, одним з акціонерів південноафриканського банку є найбільший китайський комерційний банк Industrial and Commercial Bank of China. Операція "Трійки" і Standard Bank дає сторонам багато переваг. Африканський банк через російського партнера зміцнює своє позиції на російському ринку, а "Трійка" має можливість продавати свої інвестпослуги в Африці. Завдяки китайському акціонерові планується зв'язати три ринки: африканський, російський і китайський. За словами глави групи компаній "Трійка Діалог", завдяки партнерству компанія має можливість стати одним з лідерів в цих трьох ключових регіонах. У африканських країнах в компанії бачать великі перспективи у сфері акціонерного і боргового фінансування, похідних інструментів, продуктів з фіксованою прибутковістю.
"Російські компанії зацікавлені в співпраці з африканськими державами, у тому числі в отриманні доступу до мінеральних ресурсів і участі в енергетичних і інфраструктурних проектах", - відзначає керуючий директор групи компаній "Трійка Діалог" Андрій Шаронов. Зокрема в Анголі проектами транспортної інфраструктури традиційно займається Китай, а для реалізації проектів в області енергетики і комунального господарства місцевий уряд планує залучити російські і бразильські компанії. На думку Шаронова, Нігерія може стати "драйвером" в Африці в майбутні десять років.
Минулого тижня в ЗМІ з'явилася інформація про можливе збільшення частки Standard Bank в капіталі групи компаній "Трійка Діалог". Йдеться навіть про контрольний пакет акцій. У самій компанії дану інформацію називають чутками, а Рубен Варданян категорично заявив, що не збирається продавати контрольний пакет акцій групи компаній іноземцям, у тому числі і Standard Bank. Наскільки це відповідає дійсності, можна буде скоро перевірити. Проте, враховуючи динаміку розвитку африканських фондових ринків, бажання Standard Bank підсилити свою інвестиційно-банківську складову цілком очевидне і логічне. Крім того, в Африці також представлений другий за величиною російський банк ВТБ: зокрема російсько-ангольським Banco VTB Africa і VTB Capital (Namibia).
За словами менеджменту компанії, VTB Capital повинна зайнятися залученням на африканські ринки російського бізнесу і інвестицій в спільні проекти. З іншого боку, не всі інвестбанки такі прихильні до Африки. Наприклад, в найбільша українська інвестиційна компанія Dragon Capital офісу в Африці не має, і за інформацією прес-служби, компанія не планує його там відкривати.
Цікаво також і те, що американські інвестори теж готові зробити ставку на африканський ринок. Зокрема, на біржі NYSE Euronext недавно почав торгуватися єгипетський фонд - Market Vectors Egypt Index ETF. У його структурі переважають фінансовий і телекомунікаційний сектори - одні з найбільш швидкорослих в країні. Крім того, економіка Єгипту має високий потенціал і вселяє інвесторам великі надії на отримання прибутку.
Судячи з настроїв, на посткризовій карті світу Африка стане значимим профіт-центром для багатьох компаній. За словами Стівена Дженнінгса, саме цей континент приноситиме найвище повернення на капітал в найближчі двадцять років. А значить всім, хто зуміє скористатися зростанням, буде справді гаряче на фондових ринках.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас