Профком ВР підтримав законопроект "Про зброю" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профком ВР підтримав законопроект "Про зброю"

113
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проголосував за прийняття в першому читанні проекту Закону України «Про зброю», внесеного на розгляд Верховної Ради України народним депутатом України, заслуженим юристом, почесним працівником органів прокуратури Леонідом Черновецьким і народним депутатом України, заслуженим економістом Олександром Римаруком. Крім них членами авторського колективу законопроекту є генерал-полковник міліції, народний депутат України 2 скликання, заслужений юрист Валентин Недригайло, народний депутат України 3 скликання Олександр Данильчук, помічники-консультанти народних депутатів Олег Косенко і Юрій Кисько.
Основними задачами проекту Закону України «Про зброю», його автори вважають забезпечення конституційного права громадян на захист життя і здоров'я, власності, зміцнення цивільної безпеки, боротьбу зі злочинністю, запобігання незаконного поширення і орудування зброї, зміцнення міжнародного співробітництва в цих питаннях.
«Досить відзначити, - Коментує Леонід Черновецький, - що з прийняттям аналогічних законів парламентами Польщі і країн Балтії державна статистика зареєструвала 50%-е зниження показників не тільки «вуличної» злочинності (хуліганство, грабежі, розбій), але і квартирних крадіжок, оскільки злочинці бояться наткнутися на здатного себе захистити хазяїна. Бандити нікого не запитують, є закон чи ні. Вони купують чи захоплюють бойову зброю і спокійно стріляють з неї в беззахисних громадян. А законослухняні громадяни позбавлені можливості відповісти злочинцю адекватно, захистити себе і своє майно. Я вважаю, що прийняття Закону України «Про зброю» послужить ще одним доказом того, що наша незалежна європейська держава не на словах, а на ділі забезпечує конституційні права своїх громадян і основною цінністю вважає життя і безпеку людини».
На відміну від багатьох аналогічних законопроектів, що у різний час подавалися на розгляд Верховної Ради, даний законопроект вперше встановлює категорії дозволів на зброю в залежності від повноважень суб'єктів і цілей використання зброї, цілком регулює орудування газової зброї, включає законодавче визначення поняття «холодна зброя», що дозволить уникнути невиправдано широкого тлумачення цього поняття на практиці. Дуже важливо, що в проекті закладена система протидії чиновницькому свавіллю, що, на жаль, має місце в процесі орудування зброї.
Законопроект закріплює право громадян на придбання, носіння і використання короткоствольної нарізної зброї вітчизняного виробництва з пластиковими чи гумовими кулями за умови, що громадянин не страждає психічними захворюваннями, алкогольною чи наркотичною залежністю, не є злочинцем.
Крім того, законопроект закріплює право окремих категорій посадових осіб, у тому числі народних депутатів України, членів Кабінету міністрів України, керуючих посадових осіб Адміністрації Президента України, співробітників правоохоронних органів, на користування вогнепальною нарізною, короткоствольною зброєю для забезпечення особистої безпеки виходячи зі специфіки їхньої роботи.
Прийняття проекту Закону України «Про зброю» не спричинить за собою додаткових бюджетних витрат. Навпаки, окремі норми законопроекту будуть сприяти додатковим надходженням у бюджет України, створенню значної кількості нових робітників місць.
За матеріалами: КБС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас