"Родовид" просить активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовид" просить активи

Казна та Політика
914
Тимчасовий адміністратор належного державі "Родовiд Банку" Сергій Щербина звернувся до президента, прем'єра і керівництва спецслужб з офіційним листом, в якому просить забезпечити завершення передачі активів Укрпромбанку в "Родовід Банк". Обсяг спірних активів оцінюється майже в 7 млрд. грн.
В листі Сергія Щербини до вищого керівництва країни стверджується, що правління Національного банку, приймаючи рішення про ліквідацію Укрпромбанку, поставило під сумнів подальше існування "Родовід Банку", який узяв на себе нічим не забезпечені зобов'язання Укрпромбанку і змушений їх виконувати за рахунок коштів від капіталізації. "Прошу невідкладно поставити перед НБУ питання про завершення процесу передачі активів ТОВ "Укрпромбанк" в АТ "Родовід Банк" до формування ліквідаційного балансу ТОВ "Укрпромбанк", - сказано в листі.
Крім того, тимчасовий адміністратор просить президента Віктора Януковича взяти під особистий контроль ситуацію, яка склалася з передачею активів Укрпромбанку в "Родовід Банк", і забезпечити її ретельне дослідження. На думку Щербини, неконтрольована реалізація активів Укрпромбанку може завдати збитку інтересам держави на суму 7,2 млрд. грн.
Сергій Щербина повідомив, що лист був відправлений адресатам ще на минулому тижні. "Офіційної реакції президента і уряду поки що не було, але я впевнений, що відповідна постанова уряду буде прийнята вже на цьому тижні", - сказав банкір (сьогодні відбудеться засідання Кабміну). За словами Щербини, в кінці лютого "Родовiд Банк" подав позов до суду на Нацбанк з вимогою припинити дію рішення НБУ про ліквідацію Укрпромбанку. Судове засідання в окружному адміністративному суді Києва з приводу даного позову відбудеться через тиждень - 21 квітня.
Нагадаємо, що домовленість про те, що активи Укрпромбанку будуть передані в "Родовід Банк" як часткова компенсація за депозити населення, які узяв на себе "Родовід Банк", була відбита в спільній постанові уряду і НБУ, прийнятій в жовтні 2009 р.
Тоді було вирішено поетапно перевести в "Родовід Банк" вклади фізичних осіб Укрпромбанку на 6,84 млрд. грн. і ліквідні активи на таку ж суму. В рамках процесу рекапіталізації капітал "Родовід Банку" був збільшений урядом на 5,6 млрд. грн., що дозволило, за словами Щербини, з листопада 2009 р. почати виплати населенню. Депозити на 4 млрд. грн. були видані населенню, решта - пролонговані.
Зате процес передачі активів не пішов. Активи залишилися в Укрпромбанку, в якому з 21 січня, згідно січневому рішенню правління Нацбанку, після завершення дії мораторію на повернення коштів кредиторам почався процес ліквідації. "В результаті початку процесу ліквідації, "Родовід Банк" не зміг отримати ні копійки з активів в 6,87 млрд. грн. Якби дія тимчасової адміністрації була продовжена хоч би на місяць, передача активів могла б відбутися", - сказав Сергій Щербина.
Більше того, за словами тимчасового адміністратора "Родовід Банку", на депозити фізосіб, переведені з Укрпромбанку в "Родовід Банк", з листопада минулого року нараховані відсотки на суму 400 млн. грн. "Збитки "Родовід Банку" і держави, таким чином, можуть скласти 7,2 млрд. грн. Здається, комусь вигідно, щоб державний "Банк Родовід" отримав такі збитки", - сказав Сергій Щербина.
На думку Щербини, вихід з ситуації є: зокрема, "Родовід Банк" може отримати як компенсацію активи, які Укрпромбанк передав НБУ як заставу по кредитах рефінансування. "Виділяючи кредити рефінансування Укрпромбанку, Нацбанк узяв в забезпечення активи на суму 3 млрд. грн. Це кредити фізосіб, відділення, акції заправної мережі", - повідомив Сергій Щербина.
Тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" повідомив також, що правління НБУ спробувало звільнити його з посади. "Мене можна звільнити, але якщо моє місце займе якийсь відомий банкір, він також не піде на те, аби відкликати позов "Родовід Банку" про припинення ліквідації Укрпромбанку. Відмовитися від позову - означає погодитися завдати збитку "Родовiд Банку" і державі на 7 млрд. грн." - сказав Сергій Щербина.
Заступник голови крупного банку передбачив, що частка рекапіталізованих банків, а також банків, в яких працюють тимчасові адміністрації, була предметом підкилимових домовленостей між депутатськими групами під час формування нинішньої коаліції. "Банк "Київ" нещодавно брали штурмом, щоб змінити керівництво", - сказав банкір.
Чиновники Нацбанку інтерпретують події інакше. "Все питання в тому, що, отримавши активи, можна їх якось оцінити. Іншими словами, забрати з дисконтом. Ось за це і вся боротьба. А отримати від держави кошти на збільшення капіталу, потім видати їх по депозитах - тут все до копійки розписано", - сказав член правління НБУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас